Svijet

Rusija obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Više od 140.000 vojnika na paradi

Rusija obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Više od 140.000 vojnika na paradi
Rusija obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Više od 140.000 vojnika na paradi

MOSKVA - Rusija danas obilježava Dan pobjede, koji označava kraj Velikog otadžbinskog rata, kada je Sovjetski Savez pobijedio nacističku Njemačku u Drugom svjetskom ratu. To je označilo i kapitulaciju Njemačke 1945. godine, a danas će se navršiti 72 godine od tog prelomnog događaja. Širom Rusije biće organizovane parade, koncerti, vatromet i druge fešte, prenosi RT.

09:54 Parada pobjede je završena

09:52 - Uz muziku marša „Oproštaj od Slovenki“ orkestar napušta Crveni Trg.

09:51 - Paradni stroj vojne tehnike zatvara perspektivno vozilo na točkovima  - borbeno vozilo pješadije na platformi „Bumerang" sa zastavama vidova i rodova oružanih snaga Ruske Federacije.

 

09:50 - Na Crveni Trg stupaju autonomni raketni lanseri najnovijeg raketnog kompleksa „JARS“ 54. gardijske raketne divizije strateške namjene odlikovane ordenom Kutuzova.

09:49 - Crvenim Trgom defiluje kolona protiv-avionskih raketnih sistema S-400 „TRIJUMF“ koju predvodi major Ivan Aleksandrov.

Borbene karakteristike raketnog sistema S-400 čine ga najboljim na svijetu među sistemima protiv-vazdušne odbrane.

Kompleks „TRIJUMF" je sposoban ne samo da porazi sva do sada poznata i postojeća vazdušno-kosmička napadačka sredstva potencijalnog protivnika, već i njihove perspektivne prototipove.

09:49 - Svečani defile vazduhoplovno-kosmičkih snaga Rusije predvode jedinice 93. gardijske protiv-vazdušne raketne regimente odlikovane ordenom Crvene zastave.

Kolonu protiv-raketnih kompleksa „Pancir-S" predvodi potpukovnik Oleg Pikov.

Raketni kompleks „PANCIR" je ponos tulskih oružara.

 Ovo je jedinstveni kompleks protiv-vazdušne odbrane sposoban da dejstvuje u pokretu.

09:45 - Muzičku pratnju Parade obezbjeđuje vojni orkestar sa hiljadu truba Moskovskog garnizona, pod rukovodstvom zaslužnog umjetnika Rusije pukovnika Timofeja Majakina. Za vrijeme Parade, vojni muzičari izvode više od 40 vojnih marševa i muzičkih djela tačno određenim redosljedom upriličenim za svaki vid i rod vojske. 

09:42 - Vojni muzičari oslobađaju Crveni Trg za prolazak vojne tehnike

09:41 - Pješadijski dio parade završavaju „Kremaljski kadeti“.

Već 100 godina ovo visoko zvanje nose diplomci Moskovske visoke vojne komandne škole.

Svečanim defileom komanduje načelnik škole general-major Aleksandr Novkin.

Danas ne postoji ni jedna jedinica u ruskim oružanim snagama u kojoj se na službi ne nalazi neko od diplomaca ove škole.

Više od 90 diplomaca škole ima zvanje Heroja Sovjetskog Saveza, Ruske Federacije.

09:35 - Prvi put na Crvenom trgu je paradna jedinica djevojaka-kadetkinja vojne akademije za vezu „Budeni“ i Vojno-kosmičke akademije „Možajski“.

Diplomci ovih škola će postati visiki sprecijalisti u oblasti informatike i telekominikacija.

Na čelu paradne jedinice je potpukovnik Jelena Nizova.

 

09:33 - Na Crvenom trgu je paradna jedinica ženskih vojnika. U sroju su kadeti vojnog univerziteta Ministarstva odbrane Rusije i Volskog vojnog instituta za logistiku.

Diplomci ove škole rade kao prevodioci, pozadinci i u finansijskim službama.

Na čelu paradne jedinice je pukovnica Olesja Buka.

09:25 - Tradicionalno vojnu paradu na Crvenom trgu otvaraju bubnjari Moskovske vojno-muzičke akademije Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Mladi muzičari daju tempo i ritam kretanju paradnih odreda.

Komandant paradnog odreda, načelnik akademije istaknuti umjetnik Rusije, pukovnik Aleksandar Gerasimov.    

Ove godine škola obilježava svoj 80. rođendan.

09:25- Svečanu povorku vojske predvodi komandant parade general-pukovnik Oleg Saljukov

09:21- Putin: Lekcije prošlosti pozivaju nas da budemo oprezni

Ruske Oružane snage mogu da odbiju svaku prijetnju, ali da će ona uvijek biti na strani mira, naglasio je ruski predsjednik.    

09:18 - Putin: Nije bilo niti će biti sile koja bi mogla da porobi ruski narod. Obraćajući se učesnicima parade, predsjednik Vladimir Putin čestitao je Dan pobjede.

"Obavezni smo da pamtimo da je pobjeda izvojevana po velikoj cijeni", rekao je ruski predsjednik i dodao: "Nikada nećemo zaboraviti da su slobodu Evrope i dugo očekivani mir upravo izborili naši očevi i dedovi".   

 

09:15 – Ruski predsjednik Vladimir Putin drži govor na vojnoj paradi.

09:13 - Ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu završio je obilazak trupa i kreće se ka centralnoj tribini da bi podnio raport predsjedniku Ruske Federacije, vrhovnom komandantu oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Vladimiroviču Putinu.

 

09:00 – U Moskvi je počela vojna parada povodom pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

 

Crvenim trgom prodefilovaće oko 10.000 vojnika, 114 jedinica kopnenih snaga i 72 jedinice avijacije. Smotru će izvršiti ministar odbrane Sergej Šojgu, a potom će se, kao i svake godine, obratiti predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Čestitrajući veteranima i pripadnicima oružnaih snaga Dan pobjede, Šojgu je rekao da je taj datum zauvijek upisan u svjetsku istoriju i da je on bio i ostao "simbol istinskog patriotizma i duhovne veličine" ruskog naroda koji je, prošavši kroz strašna iskušenja surovog rata i krvopriolića, odbranio slobodu i nezavisnost domovine i oslobodio Evropu od nacizma.

Sovjetski Savez je u Drugom svjetskom ratu podnijela najveće žrtve, izgubivši devet miliona vojnika.

08:55 - Ratni avioni i vozila su prikazani na paradi povodom Dana pobede u gradu Jekatarinburgu.

 

08:45 – Sibirski grad Tjumen organizovao je svoju paradu za Dan pobjede.

 

08:40 – Grad Orenburg koje udaljen 1.500km jugoistočno od Moskve takođe je proslavio Dan pobjede paradom.

08:40 – Ulice Novisibirska su takođe bile pune zbog održavanja vojne parade.

08:32 – Vojna parada je održana i u gradu Blagoveščenskku u oblasti Amur, koja se nalazi u blizini granice za Kinom.

 

08:25 – Dan pobjede u Astrakhanu obilježen je raskošnoom paradom.

 

08:00 – Slične manifestacije su održane i u gradovima Usurijsk u Primorskom kraju i Južnom Sakhalinsku na ostrvu Sakhalin.

 

07:40 – Vojna parada je održana i u gradu Petropavlovsk na Kamčatki, koji važi za jednu od najvećih ruskih pacifičkih baza. Preko 1.000 vojnika je učestvovalo na paradi, a korišćeno je oko 20 komada teškog naoružanja.

 

07:10 – U gradu Kabarovsku organizvana je najveća parada na Dalekom istoku u kojoj je učestvovalo oko 1.500 vojnika i korišćeno je oko 90 jedinica istorijske i moderne vojne opreme.

 

07:05 – Na vojnoj paradi u Vladivostoku učestvovalo je oko 1.500 vojnika, a tom prilikom su predstavljeni oružani sistemi “Osa” i “S-300″.

 

Parade će biti organizovane u više od 400 gradova u Rusiji. U 28 gradova održaće se vojne parade, prenio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

 

Oko 140.000 vojnika će učestvovati u  proslavi, a biće korišćeno oko 2.000 komada vojne opreme, uključujući i avione, brodove, pa čak i podmornice.

 

(Telegraf.rs/sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije