Svijet

Pratite nas na Google news

Rusija objavila tajne dokumente o oslobađanju Bratislave

Rusija objavila tajne dokumente o oslobađanju Bratislave
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije | Rusija objavila tajne dokumente o oslobađanju Bratislave
N.N.

MOSKVA - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novu seriju dokumenata posvećenu oslobađanju evropskih zemalja od fašističkih okupatora. Četvrtog aprila 1945. godine sovjetske snage su u žestokoj borbi oslobodile Bratislavu, prijestonicu Slovačke.

U čast tog događaja na sajtu Ministarstva odbrane otvoren je novi multimedijalni dio "Bratska slava i hrabrost: U čast 75. godišnjice oslobađanja Bratislave od njemačko-fašističke okupacije" ,gdje su objavljeni jedinstveni i ranije nepoznati arhivski dokumenti, uključujući fotografije, političke izvještaje i šifrovane poruke.

U izvještajima o situaciji u Bratislavi navodi se da je grad oslobođen za kratko vrijeme. Uz pomoć Crvene armije Bratislava je brzo oživjela. Ističe se da je u gradu, pored slovačke inteligencije, ostao i dio Nijemaca koji nisu imali veze sa okupatorima.

Posebno mjesto među deklasifikovanim dokumentima zauzimaju svjedočenja o zvjerstvima nacista tokom okupacije.

Oslobađanje Bratislave od njemačko-fašističkih okupatora započele su snage 2. ukrajinskog fronta u aprilu 1945. godine. Glavni udar su izvele 53. i 7. gardijska armija, uz pomoć Dunavske flote i 5. vazduhoplovne armije.

Sovjetska vojska je u potpunosti oslobodila Bratislavu u snažnoj bici 4. aprila 1945. godine. Pokazali su ogromnu hrabrost i herojstvo, o čemu svjedoče dokumenta o nagradama.

"Stanovništvo Bratislave vidi u Crvenoj armiji oslobodioca od njemačko-fašističkog i mađarskog porobljavanja. Mnogi Slovaci su zahvalni našim snagama, a srodstvo ruskog i slovačkog jezika omogućava stanovništvu i vojsci da međusobno komuniciraju“, navodi se u izvještajima sovjetske armije.

Na dan oslobađanja Bratislave, po naredbi Josifa Staljina, Moskva je pozdravila pobjedu sovjetske vojske paljbom iz 224 topa, prenosi "Sputnjik".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije