Svijet

Pratite nas na Google news

Rusija objavila tajne dokumente o oslobađanju Bratislave

Rusija objavila tajne dokumente o oslobađanju Bratislave
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije | Rusija objavila tajne dokumente o oslobađanju Bratislave
N.N.

MOSKVA - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novu seriju dokumenata posvećenu oslobađanju evropskih zemalja od fašističkih okupatora. Četvrtog aprila 1945. godine sovjetske snage su u žestokoj borbi oslobodile Bratislavu, prijestonicu Slovačke.

U čast tog događaja na sajtu Ministarstva odbrane otvoren je novi multimedijalni dio "Bratska slava i hrabrost: U čast 75. godišnjice oslobađanja Bratislave od njemačko-fašističke okupacije" ,gdje su objavljeni jedinstveni i ranije nepoznati arhivski dokumenti, uključujući fotografije, političke izvještaje i šifrovane poruke.

U izvještajima o situaciji u Bratislavi navodi se da je grad oslobođen za kratko vrijeme. Uz pomoć Crvene armije Bratislava je brzo oživjela. Ističe se da je u gradu, pored slovačke inteligencije, ostao i dio Nijemaca koji nisu imali veze sa okupatorima.

Posebno mjesto među deklasifikovanim dokumentima zauzimaju svjedočenja o zvjerstvima nacista tokom okupacije.

Oslobađanje Bratislave od njemačko-fašističkih okupatora započele su snage 2. ukrajinskog fronta u aprilu 1945. godine. Glavni udar su izvele 53. i 7. gardijska armija, uz pomoć Dunavske flote i 5. vazduhoplovne armije.

Sovjetska vojska je u potpunosti oslobodila Bratislavu u snažnoj bici 4. aprila 1945. godine. Pokazali su ogromnu hrabrost i herojstvo, o čemu svjedoče dokumenta o nagradama.

"Stanovništvo Bratislave vidi u Crvenoj armiji oslobodioca od njemačko-fašističkog i mađarskog porobljavanja. Mnogi Slovaci su zahvalni našim snagama, a srodstvo ruskog i slovačkog jezika omogućava stanovništvu i vojsci da međusobno komuniciraju“, navodi se u izvještajima sovjetske armije.

Na dan oslobađanja Bratislave, po naredbi Josifa Staljina, Moskva je pozdravila pobjedu sovjetske vojske paljbom iz 224 topa, prenosi "Sputnjik".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije