Svijet

Rusija osudila dvojicu oficira

Rusija osudila dvojicu oficira
Foto: Pixabay | Rusija osudila dvojicu oficira

MOSKVA, KIJEV – Drugi zapadni okružni vojni sud u Moskvi osudio je potpukovnika Anatolija Bondareva i majora Dmitrija Dmitrakova na četiri godine zatvora, piše Komersant pozivajući se na izvor.

Oficiri su proglašeni krivom za kršenje člana 340. Krivičnog zakonika koji se odnosi na kršenje pravila borbene dužnosti radi odbijanja iznenadnog napada na rusku teritoriju.

Prvi slučaj u Ruskoj Federaciji "zbog nesprečavanja napada na Rusiju" otvoren je u vezi sa raketnim napadom Oružanih snaga Ukrajine na vojsku u Belgorodskoj oblasti još u proljeće 2022. godine. Sudska presuda navodi da poginulo sedam vojnih lica, 43 osobe su povrijeđene, 15 jedinica opreme je uništeno, a 30 oštećeno.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, u utorak je održao ceremoniju u Kremlju u kojoj je prihvatio akreditive više od 20 ambasadora među kojima je bio i najnoviji britanski ambasador u Rusiji Najdžel Kejsi, koji je, inače, bio i britanski ambasador u BiH.  Obraćajući se Kejsiju, Putin je rekao da se nada da će se odnosi između Londona i Moskve poboljšati, prenosi Index.

"Nadajmo se da će se situacija promijeniti nabolje u interesu naše dvije zemlje i naroda. Nažalost, iz sanitarnih razloga, ne možemo više razgovarati, družiti se. Nadam se da će doći bolja vremena, ne samo u politici nego i u zdravstvu, i da ćemo to moći", rekao je on. Sky News ističe da je Kejsi naglasio da je britanski prioritet okončanje ljudske patnje za koju je rekao da ju je prouzrokovao Putin u Ukrajini.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, otkazao je obraćanje američkom kongresu, od kojeg je trebalo da zatraži odobravanje paketa vojne pomoći od sto milijardi dolara. Obraćanje je otkazano nakon što je shvaćeno da ni ovog puta neće biti donesena odluka zbog internih podjela između republikanaca i demokrata. Naime, ni jedni ni drugi nisu protiv pomoći Ukrajini, ali republikanci traže da se prethodno usvoji paket za sprečavanje ulaska migranata u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije