Svijet

Rusija pronašla način da likvidira katastrofu u Sibiru

Rusija pronašla način da likvidira katastrofu u Sibiru
Foto: MČS RF | Rusija pronašla način da likvidira katastrofu u Sibiru

Šef ruskog Ministarstva za vanredne situacije Evgenije Ziničev izjavio je da je pronađen način da se likvidiraju posljedice izlivanja dizel goriva u Noriljsku.

"Mislim da smo pronašli način kako to da izvedemo. Uskoro ćemo pristupiti realizaciji tog plana", rekao je on, iako nije precizirao o kakvom konkretnom planu je reč.

Ziničev je, međutim, precizirao da taj plan neće predviđati spaljivanje energenata u vodama koje su zagađene.

Istovremeno, ovim povodom se oglasio i predstavnik ruske državne agencije za zaštitu životne sredine "Rosprirodnadzor" koji je naveo da bi jedan od metoda likvidacije katastrofe u Noriljsku mogao da bude sakupljanje zagađenih voda, smještanje u rezervoare, a potom izbacivanje čiste vode nazad u prirodu.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je izlivanje dizel goriva u Noriljsku u Krasnojarskom kraju vanrednom situacijom federalnog karaktera.

On je takođe zatražio da se što prije umanji negativni uticaj izlivanja dizel goriva na životnu sredinu.

Inače, incident se dogodio još prošlog petka u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije, kada je došlo do dehermatizacije rezervoara sa dizel gorivom, koja je prouzrokovala izlivanje 20.000 tona naftnih derivata u rijeku. Površina zagađenja iznosila je oko 100.000 kvadratnih metara teritorije.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije