Svijet

Rusija prva registrovala vakcinu protiv virusa korona za životinje

Rusija prva registrovala vakcinu protiv virusa korona za životinje
Foto: Pixabay/Ilustracija | Rusija prva registrovala vakcinu protiv virusa korona za životinje

MOSKVA - U Rusiji je registrovana prva vakcina u svijetu protiv virusa korona za životinje, saopštio je danas zamjenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Konstantin Savenkov, najavljujući da bi njena masovna proizvodnja mogla da bude pokrenuta već u aprilu.

"Inaktivisana vakcina Karnivak-Kov, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja, registrovana je u Rusiji. To je prvi i trenutno jedini profilaktički preparat na svijetu protiv kovida-19 za životinje", rekao je Savenkov.

Prema njegovim riječima, klinička ispitivanja Karnivak-Kova, koja su počela u oktobru prošle godine, obavljena su na psima, mačkama, lisicama, vizonima i drugima životinjama, prenosi Tass.

"Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 odsto vakcinisanih životinja razvilo antitijela na virus korona ", naglasio je Savenkov.

Trenutno naučnici nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primjene preparata, a Savenkov kaže da je trenutno ovaj pokazatelj najmanje šest mjeseci.

On je istakao da su za ruski preparat zainteresovane i druge zemlje, među kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur.

Savenkov je istakao da je vakcina od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svjetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osjetljive na virus korona, a slučajevi kovida-19 kod životinja registrovani u mnogim zemljama.

U Rusiji su do danas zvanično utvrđena dva slučajeva zaraze mačaka, u Moskvi i Tjumenu.

Prema ruskim naučnicima, upotreba vakcine za životinje može da spriječi razvoj mutacija virusa, koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije