Svijet

Pratite nas na Google news

Rusija sumnja da SAD rade na biološkom oružju

Rusija sumnja da SAD rade na biološkom oružju
Foto: Image by hairmann from Pixabay | Rusija sumnja da SAD rade na biološkom oružju
Tanjug

MOSKVA - Rusija ima dovoljno razloga da sumnja da laboratorije pod kontrolom SAD u različitim zemljama širom svijeta rade na biološkom oružju, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev.

Patrušev je u intervjuu dnevnom listu "Komersant" ukazao na to da se sve više bioloških laboratorija pod kontrolom SAD pojavljuje širom svijeta, uglavnom u blizini ruske i kineske granice, prenosi Tass.

Rekao je i da ove laboratorije iz nekog razloga veoma liče na Fort Detrik u Merilendu, gdje su Amerikanci decenijama sprovodili biološka istraživanja za vojne potrebe.

Upitan da li pokušava da kaže da Sjedinjene Države razvijaju biološko oružje, Patrušev je odgovorio:

"Imamo solidne razloge da sumnjamo da je to zaista tako. Uvjeravaju nas da su to istraživački centri gdje Amerikanci pomažu lokalnim naučnicima da pronađu nove načine borbe protiv opasnih bolesti. Istina, vlasti država gdje se nalaze ti objekti nemaju pravu sliku o tome šta se u njima događa“, rekao je Patrušev.

Takođe je ukazao da se u oblastima gdje postoje takve laboratorije pojavljuju bolesti netipične za te regione.

Patrušev je rekao i da SAD ne žure da unište hemijsko oružje i da su produžili rokove za njegovu likvidaciju do 2023. godine, a pri tome optužuju Rusiju koja takvo oružje nema.

"Amerika je prvobitno imala manje hemijskog oružja od Rusije, za trećinu, ali mi ga više nemamo, a kod njih eno ga u skladištima. Oni ga uništavaju lagano i produžili su rokove do 2023. Organizaciju za zabranu hemijskog oružja takva situacija ne brine, suvišna pitanja Vašingtonu ne upućuju", rekao je on.

Patrušev je govorio o brojnim aspektima američko-ruskih odnosa za koje je ocijenio da se trenutno nalaze na najnižem nivou od vremena Hladnog rata.

Ipak, očekuje da u Vašingtonu preovlada zdrav razum i da počne dijalog o pitanjima koja se bez konstruktivne saradnje dvije zemlje ne mogu efikasno riješiti.

"Polazimo od toga da bi u današnjoj složenoj međunarodnoj situaciji scenario normalizacije naših odnosa bio optimalan. On bi odgovarao ne samo interesima Moskve i Vašingtona, već bi to bilo bolje za čitavo čovječanstvo", ocijenio je Patrušev.

Prema njegovim riječima, oblast strateške stabilnosti i kontrole naoružanja je glavno pitanje dijaloga dvije zemlje, a pozitivan primjer bilo je produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3).

Visoki ruski zvaničnik prokomentarisao je i "grube" riječi američkog predsjednika Džozefa Bajdena na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina, istakavši da Rusija ne želi da takve neprihvatljive riječi unište perspektivu rusko-američkih susreta na najvišem nivou.

Inače, Bajdenove izjave o Putinu ocenio je kao riječi bez presedana i dodao se nada da i u Vašingtonu shvataju nastalu situaciju, dok u Kremlju, dodao je, ne očekuju izvinjenje od Amerikanaca.

Bajden je u nedavnom intervjuu izjavio da će rusko rukovodstvo morati da "plati cijenu" u vezi sa pokušajima miješanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, predsjednik SAD potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra "ubicom".

Putin je reagujući na tu izjavu američkom lideru poželio zdravlje. Kasnije je predložio Bajdenu javnu onlajn diskusiju, što je Vašington odbio.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije