Svijet

Pratite nas na Google news

Rusija upozorava SAD zbog Irana

Rusija upozorava SAD zbog Irana
Foto: N.N. | Rusija upozorava SAD zbog Irana
N.N.

MOSKVA - Moskva je upozorila Vašington da ne pokušava da se miješa u unutrašnje poslova Irana, izjavio je danas zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov i optužio SAD da žele da iskoriste postojeću situciju da bi podrile nuklearni sporazum sa Teheranom.

"Upozoravamo SAD da ne pokušavaju da se miješaju u unutrašnje poslove Islamske Republike Iran", rekao je on agenciji Tas s..

Prema njegovim riječima, protesti u Iranu su unutrašnja stvar "koja privlači pažnju međunarodne javnosti".

"Ipak, uprkos brojnim pokušajima da se iskrivi suština onoga što se događa, siguran sam da će naš susjed (Iran), zemlja koja nam je prijateljska, biti u stanju da prevaziđe tekuće teškoće iz sadašnjeg perioda kao snažna zemlja i pouzdan partner u rješavanju raznih problema, uključujući one koji se odnose na dalju primjenu Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije" (JCPOA - nuklearni sporazum), rekao je Rjabkov.

On je, takođe, ocijenio da SAD namjerno koriste situaciju u Iranu da bi podrile održivost sporazuma kojim je Teheran, u zamjenu za ukidanje sankcija, odustao razvoja svog nuklearnog programa.

"Sadašnja situacija u kojoj Vašington popušta iskušenju da iskoristi trenutak i pokrene nova pitanja u vezi sa JCPOA, svjedoči o namjernom pokušavanju da se podrije privrženost globalne zajednice tom sporazumu", ocenio je on.

Rjabkov je dodao i da rad Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nema nikakve veze sa unutrašnjim procesima u Iranu, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je ranije izjavila da će SAD pokrenuti inicijativu da se u sjedištima UN u Njujorku i Ženevi narednih dana održi debata o situaciji u Iranu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije