Svijet

Ruske diplomate protjerane iz 14 evropskih zemalja

Ruske diplomate protjerane iz 14 evropskih zemalja
Foto: Ilustracija | Ruske diplomate protjerane iz 14 evropskih zemalja

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk saopštio je danas da je 14 zemalja EU protjeralo ruske diplomate i da se ne mogu isključiti dodatne mjere u narednim danima i sedmicama, uz solidarnosti sa Britanijom povodom slučaja "Skripalj".

Njemačka je protjerala četvoricu ruskih diplomata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je ovo akt solidarnosti sa Britanijom, koja optužuje Moskvu za trovanje bivšeg sovjetskog agenta nervnim agensom.

"Danas smo protjerali četvoricu ruskih diplomata. Poslije napada otrovom u Solsberiju, Rusija i dalje ne sarađuje sa istragom", navodi se u saopštenju.

Izvor iz francuske diplomatije rekao je da će vlasti u Parizu protjerati četvoricu ruskih diplomata kao odgovor na trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Ovaj izvor rekao je da će diplomate dobiti rok od sedam dana da napuste zemlju.

Odluke o protjerivanju ruskih diplomata donijele su još, između ostalih, Češka, Poljska, Litvanija, Estonija, Holandija, Letonija i Danska.

Evropskim državama u ovoj akciji pridružila se i Ukrajina, čiji je predsjednik Petro Porošenko saopštio da će ukrajinsku teritoriju morati da napusti 13 ruskih diplomata zbog slučaja "Skripalj".

Porošenko je rekao da je odluka donesena "u duhu solidarnosti sa britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa državama EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije