Svijet

SAAB testira novi vazduhoplovni AESA radar VIDEO

SAAB testira novi vazduhoplovni AESA radar VIDEO
Foto: N.N. | SAAB testira novi vazduhoplovni AESA radar VIDEO

​STOKHOLM - Švedska kompanija SAAB saopštila je juče da je uspješno završila prva ispitivanja u vazduhu svog AESA radara X-opsega namenjenog borbenim avionima.

On će biti ponuđen kao novi dodatak familiji radara SAAB PS-05/A. Kako je navedeno, SAAB nastavlja da razvija svoju baznu AESA tehnologiju.

Ispitivanja u letu su bila uspješna kojom prilikom su prikupljani podaci za vrijeme otkrivanja i praćenja ciljeva, piše portal Tangosiks.

Radar je konstruisan za borbene avione ali se može prilagoditi i drugim različitim platformama. Krajem oktobra 2018. godine SAAB je objavio da je vlada SAD od ove firme naručila razvoj AESA tehnologije X-opsega koja ima svoju primenu kod borbenih aviona, konkretno tražena je nova radarska AESA antena.

"Ovo je važan korak u razvoju našeg novog AESA radara za borbene avione. Mi vidimo velike mogućnosti ovog radara a njegova konstrukcija, koja je modularna, prilagodljiva i ima mogućnost povećanja i proširenja mu dozvoljava korišćenje u čitavom nizu drugih primena", izjavio je na video-konferenciji koja je emitovana 24. aprila Ander Karp, viši potpredsednik i šef poslovne oblasti SAAB grupe zadužene za razvoj sistema osmatranja.

Ispitivanja u vazduhu izvršena su na avionu dvosjedu Gripen D koji se trenutno nudi sa najnovijim radarom PS-05/A Mk 4 a nova verzija AESA radara se kao dorada može ponuditi korisnicima aviona Gripen C i D.

 

Novi AESA radar koji odlikuje galijum-nitrid (GaN), materijal koji omogućava nižu potrošnju električne energije i poboljšanu otpornost na toplotu. To omogućuje širi spektar frekvencija u okviru opsega kao i veću pouzdanost, dostupnost i efikasnost.

Janes Defence Weekly objavio je da SAAB svoj novi radar, koji predstavlja radar PS-05/A Mk 4 sa novom AESA antenom koja ima GaN primopredajne module, nudi za nadogradnju borbenih i lakih borbenih i trenažnih aviona, ali da se otvorena AESA arhitektura koja ima mogućnost povećanja i proširenja, može primijeniti i na platformama za vazdušno osmatranje.

Navedeno je i da je već pomenuti predstavnik SAAB-a Ander Karp izjavio da je novi AESA radar već duže vreme sazreo i da ako postoji kupac koji ga sada želi, da oni mogu da prime narudžbine i da započnu proizvodnju.

Spomenuo je i da je vijreme potrebno za prve isporuke 12 do 18 mjeseci koliko je potrebno za proizvodnju, integraciju i početno ispitivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije