Svijet

Pratite nas na Google news

SAD: Oštrije odbrambene mjere u vodama Persijskog zaliva

SAD: Oštrije odbrambene mjere u vodama Persijskog zaliva
Foto: Tanjug/AP | SAD: Oštrije odbrambene mjere u vodama Persijskog zaliva
Tanjug

DUBAI - Nakon nedavnih incidenata i "bliskih susreta" američke i iranske ratne mornarice u vodama Persijskog zaliva, Pentagon je danas upozorio da će američka mornarica preduzimati "zakonom dozvoljene odbrambene mjere" protiv brodova u Persijskom zalivu koji se približe na manje od 100 metara američkim ratnim brodovima, prenosi AP.

Uobičajena je praksa da se pod ovakvim mjerama podrazumijeva skretanje sa kursa broda koji se približava, upozorenje brodskom sirenom, ispaljivanje signalnih raketa i na kraju upozoravajuća paljba iz vatrenog oružja, ali je navođenje specifične razdaljine novi element u saopštenju američke ratne mornarice, navodi agencija.

Iako se čini da je 100 metara prilično velika razdaljina, riječ je o veoma malom rastojanju kada su u interakciji ogromni brodovi, poput nosača aviona ili razarača.

Američka mornarica se već godinama sreće sa brzim, naoružanim partolnim čamcima Revolucionarne garde Irana koji rutinski presijecaju pravac plovidbe brodovima u Hormutskom moreuzu, uskom prolazu Persijskog zaliva kroz koji prolaze tankeri sa oko 20 odsto ukupne nafte sa Bliskog istoka.

Otkako je 2018. godine predsjednik SAD Donald Tramp odlučio da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, tenzije na relaciji Vašington - Teheran ne prestaju da rastu.

Prije oko mjesec dana američki predsjednik je izjavio da je naložio američkoj ratnoj mornarici da otvori vatru i uništi svaki ili sve iranske ratne brodove koji provociraju i uznemiravaju američku flotu u vodama Persijskog zaliva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije