Svijet

SAD: Protesti zbog policijskog ubistva bez sudskog epiloga

SAD: Protesti zbog policijskog ubistva bez sudskog epiloga
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | SAD: Protesti zbog policijskog ubistva bez sudskog epiloga

ŠARLOT - Demonstranti na današnjim protestima u okrugu Paskotank u Sjevernoj Karolini najavili su bojkot lokalnih prodavnica, a protest je organizovan zbog odluke lokalnog tužioca da ne podigne optužnicu protiv trojice zamjenika šerifa koji su usmrtili Endrua Brouna, 42-godišnjeg Afroamerikanca.

Okružni tužilac Endru Vombl izjavio je da su zamjenici šerifa tokom prošlomjesečnog pokušaja hapšenja Brauna opravdano upucali osumnjičenog ispred njegove kuće u Elizabet Sitiju, jer su smatrali da su životno ugroženi kada je automobilom krenuo ka njima, prenosi Rojters.

Za Braunom je bila izdata potjernica zbog sumnje da je ilegalno trgovao narkoticima, a njegovo je ubistvo izazvalo pažnju američke javnosti i dodatno intenziviralo debatu o prekomjernoj primjeni sile od strane policije prema Afroamerikancima.

Iz kancelarije lokalnog šerifa je saopšteno da će trojica zamjenika koji su ubili Endrua Brauna nastaviti da obavljaju svoje dužnosti, ali da će biti disciplinski kažnjeni i prebačeni na druge poslove, a njihova jedinica biće prekomponovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije