Svijet

SAD: Sjeverna Koreja nastavlja da pravi nuklearne bombe

SAD: Sjeverna Koreja nastavlja da pravi nuklearne bombe
Foto: Arhiva | SAD: Sjeverna Koreja nastavlja da pravi nuklearne bombe

VAŠINGTON - Bez obzira na saopštenje Pjongjanga da prekida proizvodnju nuklearnog oružja, činjenice ukazuju na to da se program nastavlja, pa čak i proširuje, piše "Blumberg".

Agencija se poziva na satelitske snimke i informacije američke obavještajne službe. Kako se navodi, otkad su prekinuta testiranja oružja, Sjeverna Koreja proizvodi rakete i bojeve glave istim tempom kao i prije. Od tada, smatraju analitičari, Sjeverna Koreja je dobila još nekoliko interkontinentalnih balističkih raketa, kao i dovoljno materijala za pravljenje još šest nuklearnih bombi, piše "Blumberg".

Prema podacima portala, Sjeverna Koreja nastavlja da koristi dva objekta za obogaćivanje uranijuma. Osim toga, neki podaci ukazuju na to da u Sjevernoj Koreji još uvijek radi fabrika koja je, kako se smatra, proizvela je prvu interkontinentalnu balističku raketu koja može doseći SAD. Štaviše, piše agencija, nedavno je proširena fabrika koja proizvodi motore za nove rakete na čvrsta goriva, kao i podzemna baza za rakete velikog dometa.

Sredinom decembra, Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje je saopštilo da bi Pjongjang mogao da prekine proces denuklearizacije ako SAD nastave da se drže politike sankcija i pritisaka na državu.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije