Svijet

SAD: Turska pogrešno shvatila, ne šaljemo brodove u Crno more

SAD: Turska pogrešno shvatila, ne šaljemo brodove u Crno more
Foto: Pixabay | SAD: Turska pogrešno shvatila, ne šaljemo brodove u Crno more

VAŠINGTON - SAD su otkazale premještanje dva ratna broda u Crno more, prenosi Rojters na osnovu turskih diplomatskih izvora.

Agencija navodi da su joj neimenovani obaviješteni izvori potvrdili da je američka ambasada u Ankari obavijestila tursko ministarstvo spoljnih poslova o otkazivanju, ali nisu naveli razlog, a Anadolija je kasnije izvijestila da Ankara nema nova obavještenja o potencijalnom naknadnom raspoređivanju ratnih brodova SAD.

Rojters prenosi da su američki zvaničnici saopštili da je Turska možda pogrešno shvatila prvobitno obavještenje i da raspoređivanje nikada nije potvrđeno, a da SAD često obavještavaju Ankaru o potencijalnom pristupu Crnom moru, što ne znači nužno da će brodovi zaista proći, već se osigurava da ako odluče, već imaju potrebno odobrenje.

Agencija navodi da su Vašington i NATO uznemireni nagomilavanjem ruskih trupa u blizini Ukrajine i na Krimu i da je prošle nedjelje Turska saopštila da zbog toga SAD šalju dva ratna broda u Crno more, a da je Rusija takvu odluku nazvala neprijateljskom provokacijom.

Rojters prenosi da je nakon obavještenja o američkim ratnim brodovima, ruska mornarica juče započela manevre u Crnom moru na kojima je uvježbavala gađanje ciljeva na moru i u vazduhu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je dan ranije Moskvu da okonča nagomilavanje svojih trupa u blizini Ukrajine, što su učinili i njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik SAD Džo Bajden, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je na smirivanje tenzija u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije