Svijet

SAD i njihovi saveznici podnijele rezoluciju u SB UN

SAD i njihovi saveznici podnijele rezoluciju u SB UN
Foto: N.N. | SAD i njihovi saveznici podnijele svoju rezoluciju u SB UN

NJUJORK - Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska uputile su SavJetu bezbJednosti UN novi nacrt rezolucije o Siriji radi istrage o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, piše "Liberasion", pozivajući se na tekst dokumenta.

List navodi da novi nacrt rezolucije triju zemalja poziva na "obezbjeđivanje nesmetane isporuke humanitarne pomoći i na prekid vatre i zahtjeva učešće Damaska u mirovnim pregovorima pod rukovodstvom Ujedinjenih nacija".

Osim toga, nacrt rezolucije predlaže "sprovođenje nezavisne istrage" o hemijskim napadima u Siriji.

Dokument takođe poziva na primJenu Rezolucije 2401 o prekidu vatre u Siriji i zahtIjeva od zvaničnog Damaska da "savJesno i konstruktivno" učestvuje u mirovnim pregovorima bez preduslova.

Ranije je Rusija predložila nacrt rezolucije kojom se osuđuju "agresija protiv Sirije od strane Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika". U nacrtu rezolucije se takođe traži da Vašington, London i Pariz odmah prekinu agresiju na Siriju, kao i da se uzdrže od nastavka vojne operacije koja je u suprotnosti sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Međutim, rusku rezoluciju nije usvojio Savjet bezbjednosti UN, jer nije dobila većinu.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu ujutru raketne napade na sirijske vladine objekte koji se, prema njihovom mišljenju, upotrebljavaju za proizvodnju hemijskog oružja. Tokom vojne operacije one su na Siriju lansirale više od 100 raketa, od kojih su 71 oborile snage sirijske protivvazdušne odbrane. Ruske snage nisu bile uključene, ali su pratile sva lansiranja. PredsJednik Rusije Vladimir Putin nazvao je vojnu operaciju agresijom na suverenu državu, podsJećajući da hemijski napad nije potvrđen.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije