Svijet

SAD optužuju Kinu i Rusiju za nuklearno oružje, a pokreću proizvodnju bojevih glava

SAD optužuju Kinu i Rusiju za nuklearno oružje, a pokreću proizvodnju bojevih glava
Foto: Ilustracija | SAD optužuju Kinu i Rusiju za nuklearno oružje, a pokreću proizvodnju bojevih glava

VAŠINGTON - Američke vlasti su danas optužile Kinu i Rusiju da nisu u potpunosti objelodanile svoj nuklearni program, tražeći veću transparentnost.

Andrea Tompson, američka državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne bezbjednosti, izjavila je na sastanku u Pekingu sa zvaničnicima pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, da postoje "nejednaki rezultati" o transparentnosti nuklearnog oružja.

Sastanak je održan u svjetlu spora između Moskve i Vašingtona o primjeni sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). Nedavno održani pregovori između dvije strane nisu urodili plodom.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je u oktobru da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su prije 30 godina, u sovjetsko vrijeme, potpisali Vašington i Moskva. Tramp je optužio Rusiju da je prekršila taj sporazum, što je Moskva demantovala.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara. Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Ove optužbe dolaze samo nekoliko dana nakon što je američka Nacionalna agencija za nuklearnu bezbjednost objavila da su SAD počele s proizvodnjom bojevih glava za početnu operativnu sposobnost interkontinentalnih balističkih raketa V76-2. Ta agencija, međutim, nije navela o kom broju bojevih glava se radi.

"Sputnjik internešenel" navodi da je riječ o nuklearnim bojevim glavama namijenjenim za mornaričke balističke rakete, kojde su navodno manje od bombi bačenih na Hirošimu, pred kraj Drugog svjetskog rata.

Ruski ministar odbrane Sergej Lavrov optužio je početak proizvodnje novih bojevih glava, rekavši da ta namjera SAD povećava rizik za izbijanje nuklearnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije