Svijet

SAD pisale Rusiji, Lavrov: Nećemo objaviti odgovor

SAD pisale Rusiji, Lavrov: Nećemo objaviti odgovor
Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianićenko | Lavrov: Rusija neće objaviti američki odgovor

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je u srijedu uveče da je američki ambasador u Moskvi Džon Salivan predao zamjeniku ministra ruskog MIP-a Aleksandru Grušku pismeni odgovor SAD na ruski prijedlog garancija bezbjednosti koji je bio predat u decembru prošle godine i objavili su ga mnogi mediji.

Amerikanci insistiraju da u Moskvi ne objave pismene odgovore dobijene iz Vašingtona jer kako je kazao Entoni Blinken američki državni sekretar diplomatija ima više šansi na uspjeh ako se vode tajni pregovori. Blinken se nada da će se u Moskvi složiti sa tim američkim stavom.

Obraćajući se ruskim parlamentarcima ruski ministar Sergej Lavrov je u srijedu popodne kazao da Rusija neće objaviti tekst američkog odgovora o garancijama bezbjednosti ako na to insistiraju u Vašingtonu. Doduše Lavrov smatra da bi se javnost trebala upoznati sa suštinom američkog odgovora. 

Da podsjetimo, Moskva traži da se u blizini njenih granica ne postavljaju rakete srednjeg dometa kojima se mogu gađati ciljevi u Rusiji, kao ni da se u NATO primaju Gruzija i Ukrajina.

Američki političari su i do sada govorili da neće prihvatiti traženje Rusije da se NATO ne širi na istok. Doduše oni i ne govore da će brzo biti primljene Ukrajina i Gruzija jer ne ispunjavaju uslove i trebaju da provedu reforme kao i da smanje korupciju.

U Vašingtonu su objasnili da je suvereno pravo svake države da odlučuje sama hoće li postati članica NATO-a i da su "vrata tog vojnog saveza otvorena za sve demokratske zemlje" koje ispunjavaju određene uslove.

Šta je u tom dokumentu napisano da bi se o njemu tajno razgovaralo tek će se vidjeti. Ali najviši američki rukovodioci tvrde da su se oni konsultovali sa svojim saveznicima u Evropi kao i sa rukovodstvom Ukrajine. Upravo zato što članice NATO-a znaju šta piše u američkom odgovoru a to znaju i političari u Kijevu logično je da će o tome i Rusi morati prije ili kasnije da upoznaju svoju javnost sa tekstom koji je u srijedu predao ambasador SAD u Moskvi Salivan zamjeniku ministra RF Aleksandru Grušku.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije