Svijet

SAD planiraju da vrate migrante na Haiti

SAD planiraju da vrate migrante na Haiti
Foto: VOA/AP | SAD planiraju da vrate migrante na Haiti

DEL RIO - SAD planiraju da ubrzaju izbacivanje migranata s Haitija organizovanjem letova kojima će biti vraćeni u svoju zemlju, saopštili su zvaničnici.

Brojni agenti Imigracione službe stigli su u pogranični grad u Teksasu, gdje su se okupile hiljade Haićana, nakon što su iznenadno prešli iz Meksika u SAD.

Služba za unutrašnju bezbjednost saopštila je da je premjestila oko 2.000 migranata koji su se okupili ispod i pored mosta u pograničnom gradu Del Rio na druge lokacije, kako bi se obradili njihovi podaci i potencijalno bili izbačeni iz SAD, prenio je "Glas Amerike".

Dodali su da će oko 400 agenata i policajaca do ponedjeljka stići u Del Rio.

Američke vlasti brzo su reagovale na iznenadni dolazak Haićana u Del Rio, grad u relativno zabačenom dijelu granice, gdje ne postoji kapacitet da se drži i procesuira toliko veliki broj ljudi.

Jedan američki zvaničnik izjavio je za AP da će broj letova zavisiti od operativnih kapaciteta i spremnosti Haitija da prihvati avione. Dodao je da je načinjen napredak u pregovorima s vlastima Haitija.

Prema njegovim riječima, SAD će vjerovatno slati pet do osam aviona dnevno, a drugi neimenovani zvaničnik kaže da se ne očekuje više od dva leta dnevno i da će svi migranti biti testirani na virus korona.

Procjene broja migranta se razlikuju, a Frenk Džo Martinez, šerif okruga Val Verde, izjavio je da je u Del Rio stiglo oko 13.700 ljudi.

Migranti su podigli šatore i izgradili improvizovana skloništa od trske.

Haićani u velikom broju dolaze u SAD već nekoliko godina, a mnogi su napustili svoju karipsku zemlju poslije razornog zemljotresa 2010. godine.

Nakon što su ostali bez poslova koje su dobili za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, mnogi su krenuli na opasno putovanje pješice, autobusima i automobilima ka američkoj granici.

Nije jasno kako se tako veliki broj ljudi okupio tako brzo, iako su se brojni Haićani okupljali u kampovima na meksičkoj strani granice, čekajući da odluče da li će pokušati da uđu u SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije