Svijet

SAD ponovo blokiraju zahtjev UN za istragu nasilja u Gazi

SAD ponovo blokiraju zahtjev UN za istragu nasilja u Gazi
Foto: Tanjug | SAD ponovo blokiraju zahtjev UN za istragu nasilja u Gazi

NJUJORK - Sjedinjene Američke Države (SAD) spriječile su Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u pokretanju istrage o nasilju i upotrebi vatrenog oružja izraelskih snaga na granici Gaze.

Nestalna članica Savjeta bezbjednosti Kuvajt kasno sinoć je predložila usvajanje odluke o sprovođenju istrage o nasilju u kojem su izraelske snage ubile najmanje 58 palestinskih demonstranata u Gazi.

Ideja predlagača bila je da Savjet bezbjednosti izrazi javnu zabrinutost i pokrene transparentnu i nezavisnu istragu o jučerašnjim događajima.

Prijedlog je odbijen protivljenjem SAD-a kao stalne članice SB UN. To je treći put u proteklih mjesec i po da SAD blokira pokretanje istrage o izraelskoj upotrebi sile nad palestinskim demonstrantima.

Uporedo s tim, na prijedlog Kuvajta SB UN će danas održati vanrednu sjednicu na kojoj će biti održana rasprava o nasilju na Bliskom istoku.

Savjetu bezbjednosti će izvještaj o stanju na terenu podnijeti specijalni koordinator za mirovni proces u toj regiji Nikolaj Mladenov.


Pročitajte još: Dan poslije nereda u pojasu Gaze: Desetine mrtvih, hiljade ranjenih 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije