Svijet

SAD pozivaju Tursku da pokaže uzdržanost u Siriji

SAD pozivaju Tursku da pokaže uzdržanost u Siriji
Foto: Tanjug | SAD pozivaju Tursku da pokaže uzdržanost u Siriji

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države pozvale su danas Tursku da "pokaže uzdržanost" i ograniči vojne operacije na sjeverozapadu Sirije, gdje turske snage vrše napade na kurdsku miliciju koju podržava Vašington.

Prema riječima portparolke američkog Stejt departmenta Heder Nojet, američki državni sekretar Reks Tilerson razgovarao je danas telefonom sa turskim i ruskim kolegama kako bi izrazio zabrinutost zbog situacije, prenosi Rojters.

Ona je dodala da iako SAD podržavaju legitimnu zabrinutost Ankare za bezbjednost, one pozivaju Tursku da "pokaže uzdržanost" i da obezbijedi da njene vojne operacije ostanu ograničene po obimu i trajanju kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan poručio je ranije danas da će turske snage brzo završiti operaciju u enklavi sirijskih Kurda, Afrinu, istakavši da je Turska riješena da tu oblast očisti od milicije pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda (YPG) koja uživa američku podršku, a koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Turska vojska danas je ušla u sirijski region Afrin koji je pod kontrolom Kurda, dan nakon što je pokrenula vazdušne udare u tom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije