Svijet

Pratite nas na Google news

SAD pripremile "kosovski paket" u četiri tačke

SAD pripremile "kosovski paket" u četiri tačke
Foto: N.N. | SAD pripremile "kosovski paket" u četiri tačke
N.N.

SAD su pripremile specijalni "kosovski paket" u četiri tačke koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najprije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

To pišu "Večernje novosti" u današnjem izdanju.

Kako navodi list, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, ovaj dokument Vašingtona sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.

Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude riječi već u utorak, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju sadrži nekoliko ključnih tačaka, navodi list.

Dokument predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture.

Kako pišu "Novosti", Zajednica bi tijesno institucionalno bila povezana s potpredsjednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni, prenosi list.

Sagovornici "Novosti" iz diplomatskih krugova ocjenjuju da se Amerika odlučila na ovaj korak, jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je riječ o kosovskom pitanju.

Takođe u kontekstu sve življe neformalne opcije o podjeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sjever, jer bi se time stvorila tampon zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom koje su važne strateške tačke, prenose "Novosti".

"Novosti" navode da ovaj predlog ima i "drugu stranu medalje koja, prije svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti".

List navodi da nije slučajno što je šef države "prva adresa" za ovaj paket, jer je riječ o najjačoj političkoj figuri u državi. Takođe piše i da zato iznad ove "pošiljke" već sada lebdi pitanje šta će biti ako Beograd i predsjednik Vučić odbace zamisli SAD.

"Prva posljedica se već nazire - blokada evrointegracija naše države, odnosno gubitak šanse da postanemo članica EU. Drugi faktor rizika je, kako se procjenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, pre svega iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu", navodi list.

"Novosti" pišu da je o svim ovim "crnim scenarijma" našim zvaničnicima "natuknuto" preko nezvaničnih zapadnih diplomatskih kanala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije