Svijet

SAD se spremaju za udar uragana "Florens"

SAD se spremaju za udar uragana "Florens"
Foto: Tanjug/AP | SAD se spremaju za udar uragana "Florens"
Tanjug

VAŠINGTON - Dok se ogroman uragan "Florens" približava Istočnoj obali SAD, a u dijelovima tri američke države naložena je evakuacija, milioni Amerikanaca se pripremaju za možda jedan od najkatastrofalnijih uragana u tom regionu u proteklim decenijama.

Direktor Nacionalog centra za uragane Ken Grejem upozorio je da su razmjere uragana "Florens" zapanjujuće, prenosi AP.

"Lako bi mogao da pogodi više država. Ne prijeti samo priobalju", rekao je Grejem.

Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Vašington, čija je gradonačelnica Mjuriel Bauzer proglasila danas vanrednu situaciju, navodeći da je to nužan korak kako bi se obezbijedili resursi i podrška s obzirom na višednevne padavine koje se očekuju.

Jutros je, po lokalnom vremenu, "Florens" bio oluja četvrte kategorije, a očekuje se da će se pojačati do petog stepena dok usporava iznad veoma toplih voda okeana kod Sjeverne i Južne Karoline.

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snažniji, sporiji, obimniji i vlažniji uragan, navode meteorolozi.

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posljedice, napominje AP.

Oluja se trenutno nalazi oko 640 kilometara južno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat.

Očekuje se da će se glavni dio padavina sručiti duž obale, gdje je nivo mora već porastao u četvrtak petak i subotu plaveći više država i izazivajući poplave opasne po život.

Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najvjerovatnije u Sjevernoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom.

Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u Južnoj i Sjevernoj Karolini, što olakšava pružanje federalne pomoći.

Naložena je evakuacija milion i po stanovnika u priobalnim dijelovima Južne i Sjeverne Karoline, kao i Virdžinije.

"Vašington post" navodi da je ovako obimna evakuacija naložena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko.

Guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper izjavio je da će "oko uragana" preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vjetrove i poplave.

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu, a odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te države Čarlston.

Mekmaster je procijenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove.

"Ovo je veoma opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U važnoj smo i smrtonosnoj šahovskoj igri sa uraganom Florens", rekao je on danas novinarima.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam je naložio početak evakuacije za dijelove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gdje živi 245.000 stanovnika.

On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitano područje Virdžinije.

Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala, jame sa pepelom i drugim industrijskim otpadom, kao i otpadom sa farmi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije