Svijet

Pratite nas na Google news

SAD tvrde da Sirija ima još hemijskog oružja

SAD tvrde da Sirija ima još hemijskog oružja
Foto: Ilustracija | SAD tvrde da Sirija ima još hemijskog oružja
N.N.

VAŠINGTON - Pentagon je objavio da, iako nema naznaka da sirijska vlada priprema hemijski napad, sirijski predsjednik Bašar al Asad i dalje ima kapacitete za takve ograničene napade.

Reuters je u srijedu izvijestio da američke procjene nakon vazdušnih napada na Siriju prošli vikend pokazuju da su oni imali samo ograničen uticaj na Asadovu sposobnost da izvodi hemijske napade.

"Imaju i dalje jedan preostali dio kapaciteta. Vjerovatno je raširen po zemlji na nizu lokacija", rekao je general pukovnik Kenet Mekenzi, direktor zajedničkog štaba.

"Moći će u budućnosti da izvode ograničene napade, ne bih to isključio", rekao je on na brifingu u Pentagonu.

Mekenzi je dodao da "apsolutna nadmoć dokaza" upozorava na to da se hemijsko oružje nalazilo na lokacijama koje su gađane tokom vikenda, uključujući elemente sarina, posebno u Barzahu.

Napomenuo je da nema dokaza da su bilo kakve hemikalije ispuštene u vazduh nakon napada, ali i priznao da SAD to ne mogu sa sigurnošću da tvrde.

SAD, Velika Britanija i Francuska napali su u subotu tri lokacije u Siriji, koje su navodno povezane sa sirijskim programom hemijskog oružja. Najvažnija je bio istraživački centar u Barzahu za koji američki obavještajci smatraju da je učestvovao u proizvodnji i testiranju hemijskog i biološkog oružja.

Sirijski izvori navode da pomenuti centar nije služio za proizvodnju hemijskog oružja, već da su naučnici u njemu razvijali lijek za brojne bolesti, između ostalih i tumor.

(NN, Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije