Svijet

SAD uputile Savjetu bezbjednosti UN-a novi nacrt rezolucije o primirju u Siriji

SAD uputile Savjetu bezbjednosti UN-a novi nacrt rezolucije o primirju u Siriji
Foto: Anadolija | SAD uputile Savjetu bezbjednosti UN-a novi nacrt rezolucije o primirju u Siriji

NJUJORK - Ambasadorka SAD-a pri Ujedinjenim nacijama (UN) Niki Hejli je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN-a izjavila kako je primirje u Siriji do sada bilo bezuspješno.

Istakla je kako su zbog toga SAD Savjetu bezbjednosti UN-a uputile novi obavezujući nacrt rezolucije o primirju u toj zemlji.

"Primirje je do sada bilo bezuspješno i vrijeme je da se nešto učini. SAD ni u kojem slučaju neće dati prostora izgovorima. Pripremili smo jednostavan i obavezujući nacrt rezolucije o primirju u Siriji", rekla je Hejli.

"Čim bude prihvaćen, istog momenta će stupiti na snagu u Istočnoj Guti i Damasku", kazala je Hejli tokom sjednice na kojoj se raspravljalo o "neprovođenju primirja" u Siriji.

Upozorila je da će, ukoliko Savjet bezbjednosti UN-a ne uspije djelovati u Siriji, Vašington biti spreman to uraditi, kao što je to učinio prošle godine udarom na vazdušnu bazu sirijske vlade zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem.

Optužila je Rusiju da ne ispunjava data obećanja po pitanju provođenja primirja u ratom pogođenoj Siriji.

Naglasila je na kraju kako se u Siriji i dalje nastavljaju izvoditi napadi na djecu i civile.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih naroda (SbUN), prvenstveno usvajanjem rezolucije 24. februara, zatražilo je proglašavanje humanitarnog primirja u Siriji, prvenstveno u Istočnoj Guti. Iako je zatraženo da se primirje počne implementirati bez odlaganja, tada nije precizirano kako će ono početi.

Rusija je 27. februara saopštila kako će do humanitarne pauze dolaziti svaki dan između devet i 14 sati i da će to režim poštovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije