Svijet

SAD uvele sankcije Rusiji i proterjale 10 ruskih diplomata

SAD uvele sankcije Rusiji i proterjale 10 ruskih diplomata
Foto: Ilustracija | SAD uvele sankcije Rusiji i proterjale 10 ruskih diplomata
Tanjug

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile da proteraju 10 ruskih diplomata.

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, miješanje Moskve u američke izbore 2020. godine i sajber napad za koji američka valda optužuje Rusiju, prenose agencije.

Kako prenose mediji, napad na softver kompanije Solar Vinds omogućio je hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste.

Mjere obuhvataju uvođenje sankcija protiv šest ruskih kompanija koje podržavaju sajber aktivnosti zemlje, kao i protiv 32 pojedinca i etinteta koji su optuženi za miješanje u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, uključujući i širenje dezinformacija.

Kaznene mjere uvedene su i protiv osam pojedinaca i entiteta povezanih sa ruskom okupacijom Krima. Bijela kuća je saopštila da su među 10 diplomata, koje je odlučila da protjera, predstavnici ruskih obaveštajnih službi, prenosi Glas Amerike.

Očekuju se i ostale mjere, mada je malo vjerovatno da će ih administracija javno saopštiti.

"Cilj ovih akcija je da Rusija odgovara za svoje bezobzirne akcije. Djelovaćemo odlučno u odgovoru na ruske akcije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima i partnerima", saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dodao je, međutim, da će Sjedinjene Države "gdje je to moguće, tražiti prilike za saradnju sa Rusijom, sa ciljem da se izgrade stabilniji i predvidljiviji izbori usklađeni sa američkim interesima".

Bijela kuća je takođe navela da Bajden koristi diplomatske, vojne i obavještajne kanale da odgovori na izvještaje da je Rusija podsticala Talibane da napadaju američke i savezničke trupe u Avganistanu, zasnovane na "najboljim procjenama" obaveštajne zajednice.

Izveštaji su objavljeni prošle godine, a Trampova administracija je bila kritikovana zato što o tom pitanju nije direktno razgovarala sa Rusijom. Bijela kuća nije zvanično potvdila te izveštaje.

"Bezbjednost i dobrobit američkog vojnog osoblja, i naših saveznika i partnera su apsolutni prioritet Sjedinjenih Država", saopšteno je iz Bijele kuće.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije