Svijet

SAD uvele sankcije zvaničnicima bliskim Maduru

SAD uvele sankcije zvaničnicima bliskim Maduru
Foto: Tanjug/AP | SAD uvele sankcije zvaničnicima bliskim Maduru

VAŠINGTON - SAD su uvele sankcije petorici venecuelanskih zvaničnika s ciljem vršenja pritiska na Venecuelu zbog održanih predsjedničkih izbora koje Vašinton smatra protivzakonitim, saopšteno je iz američkog Ministarstva finansija.

U saopštenju se navodi da su nove sankcije usmjerene ka licima bliskim predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru, uključujući šefa Obavještajne službe Venecuele (Sebin) Manuela Rikarda Kristofera Figueru, kao i prvog komesara službe Ildemara Hozea Rodrigeza Mucuru.

Vašington je uveo sankcije i ministru za naftu Manuelu Salvadoru Kevedu Fernandezu, komandantu predsjedničke garde Ivanu Rafaelu Hernandezu Dali i još jednom zvaničniku obavještajne službe Rafaelu Enrikeu Bastardu Mendozi.

"Uvodimo sankcije zvaničnicima zaduženim za Madurovu bezbjednost i obavještajni sektor, zbog sistematskog kršenja ljudskih prava, suzbijanja demokratije, mučenja i druge upotrebe brutalne sile", izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Vašington u Venecueli podržava Huana Guaida, koji se prošlog mjeseca proglasio za predsjednika ove zemlje i tvrdi da Maduro nije zakonito izabran za predsjednika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije