Svijet

Pratite nas na Google news

SAD uvode ograničenje na "porođajni turizam"

SAD uvode ograničenje na "porođajni turizam"
Foto: Tanjug/AP | SAD uvode ograničenje na "porođajni turizam"
Tanjug

VAŠINGTON - Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa izlazi danas s novim viznim ograničenjima kojima želi da suzbije "porođajni turizam", za trudnice koje putuju u Sjedinjene Države kako bi njihova djeca mogla da dobiju američko državljanstvo rođenjem u toj zemlji.

Podnosioci zahtjeva za vize za koje konzularni službenici procijene da dolaze prvenstveno u SAD radi porođaja sada će se tretirati kao i drugi stranci koji dolaze u Sjedinjene Države na medicinsko liječenje, prema najnovijim uputstvima Stejt departmenta, prenosi AP.

Podnosioci zahtjeva za vizu će morati da dokažu da dolaze na liječenje i da imaju novac da ga plate.

Stejt department je planirao da po današnjoj objavi, pravila stupe na snagu u petak.

Praksa putovanja u SAD radi porođaja u osnovi je zakonita, a svako ko je rođen u Sjedinjenim Državama prema Ustavu smatran je državljaninom.

Američke turističke agencije objavljuju oglase i naplaćuju do 80.000 dolara za dobijanje viza uglavnom trudnicama iz Rusije i Kine kako bi se porodile u Sjedinjenim Državama.

Nema podataka o tome koliko stranih žena putuje u SAD da bi se porodile, ali po procjenama Centra za imigracione studije procjenjuje da je 2012. godine to učinilo oko 36.000 strankinja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije