Svijet

Pratite nas na Google news

SAD zadale udarac Rusiji, podnijele tužbu STO

SAD zadale udarac Rusiji, podnijele tužbu STO
Foto: Ilustracija | SAD zadale udarac Rusiji, podnijele tužbu STO
N.N.

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države podnijele su tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Rusije, izazivajući "specijalne zaštite mjere".

Tužba je pokrenuta zbog mjera koje su uvedene na uvoz američkih proizvoda, kao odgovor Trampove tarife na uvoz čelika i aluminijuma.

Razlog za tužbu je taj što, kako tvrde SAD, Rusija krši pravila STO jer dodatne carine primjenjuje samo na uvoz iz SAD, a ne i na uvoz proizvoda iz bilo koje druge zemlje.

Drugi razlog je taj što je visina carinskih stopa viša od maksimalne dozvoljene prema uslovima iz članstva u STO.

Rusija ima rok od 60 dana da riješi spor, nakon čega Vašington može zatražiti od STO da formira komisiju koja će donijeti konačnu odluku.

Podsjetimo Kina je pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u vezi s namjerom SAD da uvede dodatne carine za kinesku robu sa godišnjim obimom od 200 milijardi dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije