Svijet

Pratite nas na Google news

SAD: Izvršena prva smrtna kazna poslije 17 godina

SAD: Izvršena prva smrtna kazna poslije 17 godina
Foto: facebook | SAD: Izvršena prva smrtna kazna poslije 17 godina
Tanjug

INDIJANA - U SAD je poslije 17 godina izvršena prva smrtna kazna na saveznom nivou, a nakon niza pravnih bitki okončanih presudom Vrhovnog suda, koji je otvorio put povratku smrtne kazne u američkoj saveznoj državi Indijani.

Pogubljen je Danijel Luis Li, beli suprematista, osuđen za ubistvo tročlane porodice 1996. godine, a ubijen je smrtonosnom injekcijom, saopštilo je američki Ministartvo pravde, prenosi BBC.

Pogubljenje je trebalo da se obavi u ponedjeljak, ali je odloženo odlukom sudije Okružnog suda da se nastave pravne bitke protiv izvršenja smrtne kazne smrtonosnom injekcijom, koje je savezna vlada najavila prošle godine.

Međutim, Vrhovni sud je poništio zastoj protiv izvršenja smrtne kazne u kasnim noćnim satima, a kako se navodi, naredne nedjelje očekuju se pogubljenja još tri osobe optužene za ubistvo djece.

Rođaci žrtava pokušali su da odlože pogubljenje, navodeći zabrinutost zbog potencijalnog izlaganja korona virusu ako prisustvuju pogubljenju, ali taj zahtjev je odbacio savezni apelacioni sud.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije