Svijet

SB UN: Ambasadori pozivaju na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

SB UN: Ambasadori pozivaju na nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Foto: N.N. | SB UN: Ambasadori pozivaju na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

NJUJORK - Svi predstavnici članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pozdravili su formiranje vlade u Prištini poslije održanih izbora i pozvali na nastavak dijaloga sa Beogradom uz posredovanje Evropske unije.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, zamjenik šefa ruske misije pri UN, Dmitrij Poljanski, na početku svog izlaganja je još jednom protestovao jer je tokom izlaganja predstavnice privremenih prištinskih institucija iza nje stajala zastava samoproglašenog Kosova.

Poljanski je Prištinske vlasti kritikovao zbog nedostatka konstruktivnog pristupa, ističući da je najvažnije da se što prije formira Zajednica srpskih opština.

On je ukazao na važnost rada misije UN na KiM u, kako je rekao, ovim teškim okolnostima.

"Podržavamo da trenutni budžet i brojnost osoblja UNMIKa ostanu nepromijenjeni, kao i dogovorenu učestalost i format sastanaka Savjeta bezbjednosti UN o KiM", rekao je Poljanski.

Rusija je protiv prijema Prištine u međunarodne organizacije, rekao je ruski diplomata, podsjećajući da je Specijalni sud za zločine podigao optužnice protiv nekolicine visokih zvaničnika kosovskih vlasti i OVK.

Još jednom je zatražio da se pravdi privedu i kazne napadači na ruskog diplomatu, koga su kosovski policajci prije nekoliko godina pretukli na sjeveru KiM.

Poljanski je upozorio i na opasnost koja vreba od radikalnih islamista na KiM, kao i na napade na srpske verske i istorijske objekte.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Mils je rekao da su obećanja lidera Srbije i Kosova u Bijeloj kući iz septembra ojačala temelje za ekonomsku saradnju i razvoj.

Istovremeno je pohvalio Kosovo zbog uspostavljanje odnosa sa Izraelom.

"SAD pozivaju obe strane da primene sporazume iz prošlosti i pristupe razgovorima u okvoru dijaloga pragmatično i predvidljivo, sa ciljem zaključenja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je američki predstavnik.

On je ponovio stav SAD da je Unmik ispunio svoju ulogu i da tu misiju treba ukinuti.

Francuski predstavnik Nikola de Rivijer rekao je da njegova zemlja podržava rad UNMIK-a koji pomaže da se promovišu bezbjednost i stabilnost, ojača vladavina zakona i poštovanje ljudski prava na KiM i u regionu.

On je dodao da se napori UNMIK-a moraju nastaviti u koordinaciji sa inicijativama drugih regionalnih i međunarodnih aktera, naročito Misjiom Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i pozvao sve strane da sarađuju sa kancelarijom specijalnog tužioca.

Francuski predstavnik je poručio da Srbija i takozvano Kosovo imaju zajedničcku evropski budućnost, ističući da je EU njihov partner, donator i investitor broj jedan i pozvao obje strane da se "ponašaju kao Evropljani".

Predstavnik Velike Britanije na sednici Saveta bezbjednosti UN izjavio je da vlada Aljbina Kurtija ima priliku da napreduje u dijalogu sa Beogradom pod pokroviteljstvom EU.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti rekao da London podstiče Beograd i Prištinu da dođu do sveobuhvatnog sporazuma kojim će se normalizovati odnosi.

Takođe je pozvao sve da se uzdrže od "zapaljivog jezika" koji ne doprinosi dobrim odnosima u regionu.

On je, pored toga, istakao da je od velike važnosti rad Specijalnog suda u Hagu i pozvao na kažnjavanje svih zločina iz 1999. godine.

Na kraju, on je pozdravio imenovanje Majkla Davenporta na mjesto šefa misije OEBS-a na Kosovu.

Predstavnik Kine je ocijenio da je kosovsko pitanje ključno za mir i stabilnosti na Balkanu i u Evropi i istakao da je važno da Beograd i Priština postupaju u okviru Rezolucije 1244 SB UN kako bi našli rješenje prihvatljivo za obje strane.

Predstavnik Kine naglasio je da u ovom procesu treba da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritret Srbije.

On je podsjetio da je dijalog u zastoju od decembra prošle godine i poručio da se Kina raduje njegovom nastavku i cijeni spremnost srpske strane da razgovara.

Istovremeno je naglasio da se mora implementirati ono što je ranije postignuto u okviru dijaloga i poručio da bi samoproglašeno Kosovo trebalo da primjenjuje postignute sporazume i što pre učini efikasne napore za formiranje Zajednice srpskih opština.

On je podsjetio da su u proteklih šest mjeseci odnosi dvije strane generalno bili stabilni.

"Jačanje jedinstva između etničkih grupa je jedini način da se postignu mir i stabilnost na Kosovu", rekao je on.

Predstavnik Kine naglasio je da njegova zemlja cijeni rad UNMIK-a i pozvao da se zaštiti osoblje UN.

Ukazao je i da pandemija Kovida-19 predstavlja prijetnju po zdravlje svih etničkih grupa na KiM i ukazao da je Srbija obezbijedila vakcine za KiM u oblastima gdje žive Srbi.

On je naglasio da bi međunarodna zajednica trebalo da obezbijedi fer raspodjelu vakcina i poručio da bi obimna vakcinacija trebalo da se sprovede na način koji omogućava uzajamno povjerenje između etničkih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije