Svijet

SB UN još bez zajedničkog stava povodom palestinsko-izraelskog sukoba

SB UN još bez zajedničkog stava povodom palestinsko-izraelskog sukoba
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | SB UN još bez zajedničkog stava povodom palestinsko-izraelskog sukoba
Tanjug

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije uspio da zauzme zajedničku poziciju po pitanju trenutke eskalacije palestinsko-izraelskog konflikta, nakon četvrtog sastanka na ovu temu u prethodne dvije nedjelje, rekao je danas predstavnik Kine u UN Džang Ðun, koji predsjedava Savjetom bezbjednosti u maju.

"Savjet bezbjednosti se sastao četvrti put povodom krize na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Još nismo postigli saglasnost da svi govorimo jednim glasom, ali pozicija velike većine je jasna. Pozivam sve članove Savjeta da se priključe udruženim naporima da dođe do prekida vatre i zaštite civila", poručio je Ðun putem Twittera, prenio je TAS S.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild je rekla iza zatvorenih vrata na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da Vašington vjeruje da javna izjava ovog tijela neće pomoći da se smire tenzije između Izraela i Palestinaca, dodao je Rojters.

"Nismo ćutali, a niste ni vi", rekla je Tomas-Grinfild predstavnicima 15 zemalja, članica SB na trećoj zatvorenoj sjednici, naveo je diplomata koji je upoznat sa njenim rečima.

Ona je dodala da je fokus SAD bio na intenziviranju diplomatije kako bi se nasilje privelo kraju i da će to biti i dalje.

"Predsednik Bajden je izrazio podršku prekidu vatre", izjavila je ambasadorka SAD u UN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije