Svijet

SB UN usvojio rezoluciju o primirju u Siriji

SB UN usvojio rezoluciju o primirju u Siriji
Foto: N.N. | SB UN usvojio rezoluciju o primirju u Siriji

NJUJORK - Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je danas usvojio rezoluciju, kojom se zahtijeva da "bez odlaganja" stupi na snagu 30 dana primirja u Siriji kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacije teško bolesnih i ranjenih, javlja Rojters

.Savjet bezbjednosti UN prethodno je za petak zakazao glasanje o rezoluciji, a potom je za danas odložio sjednicu.

U međuvremenu objavljeno je da je novi talas bombi zasuo sirijski region Guta, uporište pobunjenika, koji istovremeno gađaju bolnicu u prestonici Damasku.

Broj civilnih žrtava i nanijeta šteta predstavljaju jedan od najgorih slučajeva u Siriji od kako je vlada u velikim sukobima 2016. zauzela dijelove sirijske provincije Alep, koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Kako britanska agencija navodi, sve oči su uprte u Moskvu i glavno pitanje je da li će Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al Asada koja ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, podržati rezoluciju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre.

Lideri Francuske i Njemačke su u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zatražili njegovu podršku rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Siriji, saopštio je neimenovani izvor iz Jelisejske palate.

Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzja, na čiji zahtijev je sazvana sednica, uložio je amandmane na rezoluciju u posljednjem trenutku, navodeći da predložena rezolucija "jednostavno nije realna".

On je takođe optužio svjetske medije za masovnu kampanju dezinformisanja koja ignoriše, kako je rekao, da su se na hiljade boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, sklonili u istočnu Gutu odakle napadaju prestonicu.

Članovi Savjeta bezbjednosti su saopštili da moraju da razmotre ruske predloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije