Svijet

STO bira nasljednika generalnog direktora Roberta Azeveda

STO bira nasljednika generalnog direktora Roberta Azeveda
Foto: Screenshot / YouTube | STO bira nasljednika generalnog direktora Roberta Azeveda

ŽENEVA/BRISEL - Svjetska trgovinska organizacija (STO) pokrenula je postupak za izbor novog generalnog direktora, koji će zamijeniti Brazilca Roberta Azeveda, koji sa te funkcije odlazi početkom avgusta godinu dana prije zvaničnog isteka mandata.

Do sada su za tu funkciju nominovana tri kandidata - iz Egipta, Meksika i Nigerije, prema dokumentima STO-a, prenosi Rojters.

Nasljednika Azeveda očekuju izazovi u vidu reformisanja STO i pregovora u svjetlu rastućeg protekcionizma, duboke recesije izazvane pandemijom Kovid-19 i zaoštravanja trgovinskih tenzija, prije svega između SAD i Kine, ocjenjuje britanska agencija.

Izbor novog šefa ove svjetske oganizacije sa sjedištem u Ženevi obično traje devet mjeseci, ali sada to treba da učini za tri meseca. Nepisano je pravilo da se novi generalni direktor STO bira konsenzusom, a glasanje se koristi samo kao krajnje sredstvo.

Među nominovanim kandidatima do sada su Hesus Seade (73), visoki funkcioner u ministarstvu trgovine u meksičkoj vladi; Egipćanin Hamid Mamdouh, trenutno advokat u Ženevi i bivši egipatski trgovinski pregovarač i nekadašni zvaničnik STO koji je pomogao u izradi nacrta sporazum o trgovini uslugama u čuvenoj Urugvajskoj rundi pregovora i Nigerijka Ngozi Okonjo-Iveal (65), predsjednica odbora Globalnog saveza za vakcine, Gavi, ekonomista i stručnjak za razvoj, koja je svojevremeno bila ministar spoljnih poslova i ministar finansija Nigerije, kao i izvršni direktor Svetske banke, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije