Svijet

SZO: Evropa zabilježila pad u broju oboljelih od kovida

SZO: Evropa zabilježila pad u broju oboljelih od kovida
Foto: Padrinan/Pixabay | SZO: Evropa zabilježila pad u broju oboljelih od kovida
Tanjug

ŽENEVA - Evropa je zabilježila pad u broju oboljelih i zaraženih virusom korona, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija za evropski region.

Zdravstvena agencija pri Ujedinjenim nacijama navela je i da su podaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pokazali da je 212 slučajeva korona soja omikron zabilježen u 18 zemalja Evropske unije, i da se uglavnom radi o blagim i asimptomatskim slučajevima, prenio je AP.

SZO je, međutim, upozorila da se veruje da će omikron nastaviti da evoluira, kako budu pristizali novi podaci o razmerama tog soja.

U prethodnih sedam dana u Evropi je za dva odsto opao broj novooboljelih (2,6 miliona slučajeva), dok je preminulo tri odsto manje pacijenata u odnosu na nedjelju prije (29.000 ljudi).

Preispitati mjere i pojačati vakcinaciju zbog omikrona

Države treba da preispitaju svoje odgovore na virus korona i ubrzaju programe vakcinacije kako bi se uhvatili u koštac sa omikron sojem, iako je prerano reći koliko će postojeće vakcine štititi od nove varijante, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

Globalno širenje omikron varijante sugeriše da bi mogla imati veliki uticaj na pandemiju virusa korona, i potrebno je da se ona obuzda prije nego što više pacijenata zbog nje bude hospitalizovano, poručio je Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, prenosi Rojters.

"Pozivamo sve zemlje da povećaju nadzor, testiranje i sekvenciranje. Svako samodokazivanje sada košta života", rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

SZO je komentarisala nalaze Fajzera i Bionteka o efikasnosti njihove vakcine protiv omikron soja, pošto su farmaceutske kuće saopštile danas da su njihove tri doze vakcine protiv korona virusa tokom laboratorijskog testa pokazale da imaju neutrališući efekat protiv omikron soja, a da se poslije dvije doze stvara manje neutarlišućih antitijela.

Upozoravajući na prenagljene zaključke iz ispitivanja, glavna naučnica SZO Sumja Svaminatan, rekla je da je prerano reći da li smanjenje neutralizujućih antitijela znači da je vakcina manje efikasna.

"Mi to ne znamo", rekla je Svaminatan, dodajući da su potrebni koordinisani globalni istraživački napori.

SZO je saopštila i da će objaviti pregled svog stava o buster dozama u roku od nekoliko dana, ali da sa zabrinjavajući niskim stopama vakcinacije u većem dijelu svijeta u razvoju, primjena primarnih doza, umjesto pojačivača, ostaje njegov prioritet.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije