Svijet

SZO: Mjere restrikcije da budu srazmjerne riziku

SZO: Mjere restrikcije da budu srazmjerne riziku
Foto: N.N. | SZO: Mjere restrikcije da budu srazmjerne riziku
Srna

ŽENEVA - Zemlje bi trebalo da primjenjuju "pristup zasnovan na dokazima i riziku" sa svim mjerama putovanja u vezi sa varijantom virusa korona omikron, uključujući mogući skrining ili karantin međunarodnih putnika, ali opšte zabrane ne sprečavaju njegovo širenje, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je, u svojim najnovijim uputstvima za vlasti i putnike, navela da osobe starije od 60 godina i one sa osnovnim zdravstvenim problemima treba savjetovati da odgode putovanje jer su u većem riziku od bolesti i smrti.

Soj omikron, koji je prvi put registrovan u južnoj Africi, izazvao je globalnu uzbunu, što je rezultiralo zabranom putovanja i naglasilo nesrazmjer između masovnih pritisaka na vakcinaciju u bogatim zemljama i rijetke vakcinacije u zemljama u razvoju.

Nacionalne vlasti u zemljama polaska, tranzita i dolaska mogu primjeniti višeslojni pristup za ublažavanje rizika kako bi odgodili ili smanjili uvoz ili izvoz varijante omikron, saopštila je SZO.

"Mjere mogu uključivati skrining putnika prije putovanja i/ili po dolasku, te korištenje testiranja na kovid 19 ili karantin međunarodnih putnika nakon detaljne procjene rizika", navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da sve mjere treba da budu srazmjerne riziku, vremenski ograničene i primijenjene u pogledu prava putnika.

"Neselektiva i paušalna zabrana putovanja neće spriječiti međunarodno širenje, a veoma otežavaju život i ugrožavaju sredstva za život", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, oko 56 zemalja je od 28. novembra preduzelo mjere za putovanja koje imaju za cilj potencijalno odlaganje "uvoza" omikrona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije