Svijet

SZO: Pripremite se, smrtonosni virus se širi

SZO: Pripremite se, smrtonosni virus se širi
Foto: Tanjug/AP | SZO: Pripremite se, smrtonosni virus se širi

Stručnjaci Međunarodne komisije za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije preporučili su svim zemljama da se pripreme za dalje širenje koronavirusa.

Takođe, kako prenose agencija Srna i "Blic", vladama i ostalim zvaničnicima svih zemalja se preporučuje da preduzmu mjere predostrožnosti, saopšteno je na internet-stranici SZO.

U saopštenju se navodi da se očekuje da se može dogoditi unošenje zaraze korona virusom u bilo koju zemlju, te da bi sve države trebalo da se pripreme za suzbijanje širenja aktivnim praćenjem situacije, ranim otkrivanjem zaraze, izolovanjem i kontrolisanjem slučajeva, praćenjem kontakata, sprečavanjem daljeg širenja i dostavljanjem svih podataka Organizaciji.

SZO u izvještaju poziva zemlje da posebno obrate pažnju na smanjenje zaraze kod ljudi, sprečavanje sekundarnog prenošenja i širenja na međunarodnom nivou, kao i da doprinesu međunarodnom odgovoru multisektorskom komunikacijom i saradnjom, te da aktivno učestvuju u dobijanju saznanja o virusu i zarazi.

Međunarodna organizacija pozvala je globalnu zajednicu da pokaže solidarnost i saradnju u pronalaženju izvora novog virusa i otkrivanju punog potencijala prenošenja, kao i za sprovođenje istraživanja s ciljem pronalaženja potrebnog lijeka.

Broj slučajeva novog korona virusa vjerovatno će nastaviti da raste u Kini, izjavio je portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević. Inače, u Kini je do sada od posljedica zaraze preminulo 26 ljudi.

"Fokus nije toliko na broju slučajeva, za koje znamo da će porasti", rekao je portparol SZO u Ženevi. On je naveo da su kineske vlasti do sada zvanično prijavile 830 oboljelih i 26 smrtnih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije