Svijet

SZO osniva novu naučnu grupu za istragu porijekla kovid-19

SZO osniva novu naučnu grupu za istragu porijekla kovid-19
Foto: Pixabay/Ilustracija | SZO osniva novu naučnu grupu za istragu porijekla kovid-19
Tanjug

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da osniva novo tijelo za utvrđivanje izvora virusa korona, čime želi da se izbjegne dalja politizacija koja je otežavala dosadašnju istragu.

Nemogućnost SZO da utvrdi gdje i kako se virus proširio je stvorio tenzije među njenim članovima, posebno između SAD i Kine, gdje su slučajevi kovid-19 prvi put identifikovani u Vuhanu krajem 2019. godine, a organizacija je danas pozvala sve vlade da sarađuju kako bi se ubrzala istraživanja o porijeklu pandemije i depolitizovala situacija, prenosi Rojters.

U saopštenju SZO je navedeno da će novo savjetodavno tijelo pod nazivom "Međunarodna naučna savjetodavna grupa za porijeklo novih patogena" podržati brže sprovođenje daljih istraživanja.

Vašington je danas pozdravio plan SZO i istakao da je potrebno staviti akcenat na naučno zasnovane studije i na napore koji su vođeni podacima kako bi se utvrdilo porijeklo pandemije koje će pomoći da se ubuduće efikasnije bori protiv izbijanja bolesti, ali da se one brže otkrivaju i sprečavaju.

U svom završnom izvještaju, napisanom zajedno s kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri nedjelje u Vuhanu tokom januara i februara, saopštio je da se virus vjerovatno prenio sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje.

Rečeno je i da je curenje iz laboratorije krajnje malo vjerovatan uzrok pandemije.

Međutim, u dokumentarnom emisiji u njegovoj rodnoj Danskoj šef tima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek rekao je juče da hipoteza o laboratoriji zaslužuje dalje proučavanje.

Portparol SZO saopštila je da njena današnja izjava o unapređenju studije o porijeklu virusa i novom tijelu za istragu, nema nikakve veze s tim primjedbama, napominjući da je intervju sa Ben Embarekom snimljen prije nekoliko mjeseci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije