Svijet

Salviniju prijeti suđenje jer nije primio brod s migrantima

Salviniju prijeti suđenje jer nije primio brod s migrantima
Foto: Tanjug/AP | Salviniju prijeti suđenje jer nije primio brod s migrantima

RIM - Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je danas da je specijalni sud preporučio da mu se sudi jer prošle godine nije dozvolio da se 150 migranata iskrca na Siciliju sa spasilačkog broda.

Sud, koji preispituje istrage u koje su umiješani ministri u vladi, poništio je prethodnu preporuku tužilaca da se od tog politički obojenog slučaja odustane, prenosi Rojters.

"Prijeti mi zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina jer nisam dozvolio da ilegalni migranti uđu u Italiju. Nemam reči", napisao je na Twitteru Salvini, inače lider krajnje desničarske Lige i potpredsjednik italijanske vlade.

"Pitam italijanski narod: da li da nastavim da budem ministar, da izvršavam svoja prava i dužnosti, ili bi trebalo da pitam ovaj ili onaj sud da odlučuje o imigracionoj politici", naveo je on.

Nakon odluke suda, gornji dom italijanskog Senata sada će biti pozvan da odluči o tome da li se Salvinu može suditi, objašnjava britanska agencija.

Protiv Salvinija je prošlog avgusta pokrenuta istraga zbog navodne zloupotrebe vlasti i zadržavanja ljudi protiv njihove volje, nakon što je odbio da dozvoli brodu italijanske obalske straže da omogući iskrcavanje grupe sačinjene od pretežno eritrejskih migranata.

Na kraju je tim migrantima odobreno da se iskrcaju, ali je od tada Salvini pooštrio mjere i odbija da pusti ijedan spasilački brod u italijanske luke, poručujući da bi druge evropske države trebalo da ih prime.

Salvinijev beskompromisni pristup podržavaju mnogi Italijani, dok nedavne ankete pokazuju da je njegova stranka najpopularnija u zemlji, ali se on suočava s kritikama opozicionih političara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije