Svijet

Samit o oporavku od krize skoro najduži u istoriji EU

Samit o oporavku od krize skoro najduži u istoriji EU
Foto: Tanjug/AP | Samit o oporavku od krize skoro najduži u istoriji EU

BRISEL - Samit lidera EU 27 o paketu za oporavak od posljedica krize COVID-19 samo je za 20 minuta kraći od najdužeg samita u istoriji EU, navodi se kao zanimljiva činjenica u Briselu.

Sastanak lidera koji je počeo u petak 17. jula u 10 časova ujutru završen je u utorak u 5.45 ujutru.

"Trebalo je da završimo u 6.05 kako bi oborili rekord sa samita EU u Nici 2000. godine. Tražio sam da trajemo malo duže i svi su se smijali", izjavio je premijer Holandije Mark Rute.

Rute je dodao da mu se učenilo da je uspjeti da se dostigne rekord iz Nice zbog "dužeg završnog govora italijanskog premijera Kontea", ali da su na kraju "ipak završili ranije".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izračunala je da je ovaj samit trajao ukupno 90 sati.

Lideri ocjenjuju da su pregovori tokom "četiri dana i četiri noći" bili teški i povremeno puni tenzija, a nisu izostale i međusobne optužbe.

"Sa svima sam i dalje u dobrim odnosima. Ipak svi smo mi profesionalci", poručio je na kraju samita Mark Rute na čiji račun je tokom pregovora stizalo najviše kritike kako zbog čvrstog stava oko striktnih uslova raspodjele novca tako i zbog insitiranja na smanjenju fonda namijenjenog za bespovratnu pomoć.

Samit EU 27 u Briselu ovoga puta održao se u izmijenjenim uslovima zbog mjera suzbijanja infekcije COVID-19.

To je podrazumijevalo i smanjenu brojnost delegacija i "fizičko" odsustvo medija koji su samit mogli da prata "na daljinu" preko intetrnet platformi. U pokušaju da prekrate vrijeme i ostanu budni do postizanja dogovora, novinari su posljednje noći na zajedničkim internet platfomama i grupama razmjenjivali slike svojih ljubimaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije