Svijet

Saradnja Koike i Abea povodom pandemije i Olimpijskih igara

Saradnja Koike i Abea povodom pandemije i Olimpijskih igara
Foto: Facebook | Saradnja Koike i Abea povodom pandemije i Olimpijskih igara

TOKIO - Novoizabrana guvernerka Tokija Juriko Koike i njen politički rival japanski premijer Šinzo Abe postigli su dogovor o zajedničkom upravljanju pandemijom kako bi Olimpijske igre mogle bezbjedno da se održe naredne godine, prenio je AP.

Guvernerka Juriko Koike sastala se sa Abeom dan nakon što je ubjedljivom pobjedom osvojila drugi mandat na izborima, zahvaljujući podršci javnosti za njen odgovor na pandemiju korona virusa u prijestonici, uprkos nedavnom porastu broja zaraženih.

Premijer Japana čestitao je Koike pobjedu na izborima i rekao da njih dvoje planiraju da ostvare saradnju jaču nego ikada do sada.

Koike je istakla da je njen glavni zadatak sada da spriječi dalje širenje korona virusa, zbog čega je zatražila podršku premijera. Ona je rekla da će uspeti da prevaziđe pandemiju uz pomoć vlade, što će omogućiti da se sledeće godine u prijestonici Japana održe Olimpijske i Paraolimpijske igre kao dokaz pobjede nad korona virusom.

Smatra se da bi guvernerka Tokija mogla da naslijedi Abea na funkciji premijera nakon što mu istekne mandat septembra naredne godine. Koike je već bila na nekoliko ključnih funkcija u ministarstvima odbrane i zaštite životne sredine. Ona je za sada negirala da bi mogla da se vrati nacionalnoj politici i istakla da je fokusirana na zaštitu života 14 miliona ljudi koji žive u Tokiju.

Nakon sastanka sa Abeom, Koike je obnovila svoje predizborno obećanje da će formirati tokijsku verziju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, na taj način što će učiti od ove agencije i uspostaviti saradnju sa japanskim ministarstvom zdravlja i drugim ekspertima.

Ova ideja, koju je guvernerka Tokija saopštila na današnjoj konferenciji za štampu, ne podrazumijeva uspostavljanje nove ogranizacije u novoj zgradi, već formiranje sistema koji ima za cilj jačanje koordinisane saradnje među infektolozima, ljekarima, bolnicama i drugim zvaničnicima na nivou države, kao i saradnje na međunarodnom nivou tokom pandemije i van nje.

Guvernerka je takođe pokušala da obezbijedi podršku javnosti za održavanje uprošćene verzije Olimpijskih igara u Tokiju koje su odložene za narednu godinu zbog pandemije. Ona je istakla da zvaničnici još razmatraju detalje igara, troškova i mjera u cilju zaštite od korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije