Svijet

Saudijska Arabija nije zainteresovana za formiranje saveza sličnog EU

Saudijska Arabija nije zainteresovana za formiranje saveza sličnog EU
Foto: Tanjug/AP | Saudijska Arabija nije zainteresovana za formiranje saveza sličnog EU

BEČ - Saudijska Arabija nije zainteresovana za učestvovanje u formiranju regionalnog bezbjednosnog saveza sličnom EU, koje je predložio Katar, izjavio je saudijski ministar spoljnih poslova Adel el Džubeir.

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad el Tani rekao je 16. februara da bi države Bliskog istoka trebalo da razlike ostave iza sebe i da stvore bezbjednosni savez po modelu EU, kako bi "povukle region sa ivice".

El Tani je zahtijevao od međunarodne zajednice da nastavi sa diplomatskim pritiskom na zemlje kojih se tiče postizanje takvog cilja, ali je iznio malo detalja.

"Mi već imamo formiran savez", rekao je Džubeir na marginama sastanka sa ministrom spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl u Beču, aludirajući na Savjet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva.

Katar je u posljednjih sedam mjeseci izolovan u Persijskom zalivu, usljed sankcija koje su uvele Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat, pod optužbom da podržava teroriste i Iran, što su vlasti Katara u Dohi u više navrata negirale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije