Svijet

Savjet bezbjednosti odbio i rusku i američku rezoluciju za Venecuelu

Savjet bezbjednosti odbio i rusku i američku rezoluciju za Venecuelu
Foto: Tanjug/AP | Savjet bezbjednosti odbio i rusku i američku rezoluciju za Venecuelu

ŽENEVA - Savjet bezbjednosti UN odbio je danas i ruski i američki nacrt rezolucije o Venecueli, zacementiravši time globalni razdor po pitanju odnosa prema krizi u ovoj južnoameričkoj državi.

Rusija i SAD nalaze se na suprotnim stranama u Venecueli, budući da prvi podržavaju zakonitog predsednika Nikolasa Madura, a drugi samoproglašenog privremenog predsjednika Huana Gvaida, prenosi Rojters.

Rusija i Kina stavile su danas veto na nacrt rezolucije SAD po kojem bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da pozove na slobodne i nepristrasne predsjedničke izbore u Venecueli i neometano dostavljanje humanitarne pomoći.

Američki nacrt rezolucije dobio je traženi minimum od devet glasova, što je prisililo Rusiju i Kinu da ulože veto. Južna Afrika je takođe glasala protiv dok su Indonezija, Ekvatorijalna Gvineja i Obala Slonovače bile uzdržane.

"Glasajući protiv rezolucije neke od članica ovog savjeta nastavljaju da štite Madura i produžavaju patnju venecuelanskog naroda", rekao je specijalni izslanik SAD za Venecuelu u obraćanju savjetu.

Savet je zatim glasao za nacrt ruske rezolucije u kojem se izražava podrška političkom rešenju u Venecueli i vladi predsjednika Madura kao primarnom koordinatoru međunarodne pomoći.

Ruski nacrt je odbijem nakon što je dobio samo četiri glasa za. Četiri zemlje su bile uzdržane, a ostatak 15-članog saveta je bio protiv. Rezoluciji je potrebno najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto, prenosi Rojters.

"Veoma smo zabrinuti zbog činjenice da bi današnji sastanak mogao biti iskorišćen kao korak ka pripremi stvarne, a ne humanitarne, intervencije...kao posljedice navodne nemogućnosti Saveta za bezbjednost da razriješi situaciju u Venecueli", rekao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija nakon glasanja o nacrtu SAD.

"Probleme Venecuele trebalo bi da rješava narod Venecuele", rekao je zamjenik kineskog ambasadora u UN Vu Haitao.

SAD su u ponedjeljak uvele nove sankcije Venecueli nakon što je nasilno spriječen ulazak humanitarne pomoći u tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije