Svijet

Savjetnici Trampu napisali "ne čestitati Putinu", istražuje se kako je to procurilo

Savjetnici Trampu napisali "ne čestitati Putinu", istražuje se kako je to procurilo
Foto: N.N. | Savjetnici Trampu napisali "ne čestitati Putinu", istražuje se kako je to procurilo

VAŠINGTON - Bijela kuća počela je tragati za osobom koja je otkrila javnosti da su savjetnici Donalda Trampa uzalud upozoravali američkog predsjednika da ne čestita ruskome kolegi Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi.

Prema pisanju dnevnika Washington Post, američki predsjednik u utorak je telefonski čestitao Putinu i pored upozorenja svojih savjetnika koji su mu napisali i bilješku velikim slovima "NE ČESTITATI".

Afera je tim više odjeknula što u Bijeloj kući vlada napeto stanje nakon niza odlazaka i otpuštanja Trampovih saradnika.

"Ako je priča tačna, to znači da je neko dopustio da procuri bilješka sa sastanka savjetnika i predsjednika. Curenje takvih informacija vjerovatno je protivzakonito i može biti razlog za smjenu", rekao je visoki zvaničnik Trampove administracije za agenciju AFP.

Drugi je zvaničnik u srijedu rekao da se još traga za osobom koja je to učinila.

Čestitka Trampa ruskom predsjedniku nije se svidjela američkom Kongresu u kojem poslanici upozoravaju da Rusija prijeti američkim izborima koji se trebaju održati u novembru.

Ministar za unutrašnju bezbjednost na to je upozorila u srijedu na saslušanju u Senatu.

"Izbori na pola mandata u 2018. kao i budući izbori očigledna su meta ruskih pokušaja hakovanja", rekla je Kirstjen Nielsen pred Senatom.

Podsjetila je da su se ruski hakeri pokušali 2016. ubaciti u izborne kartoteke 21 od 50 saveznih država, a u jednu od njih i uspjeli.

Tramp je rekao da je čestitao Putinu na ponovnom izboru za predsjednika i da je u razgovoru bilo riječi o mogućem skorašnjem njihovu sastanku.

Stav Donalda Trampa prema Vladimiru Putinu pod povećalom je otkako je ušao u Bijelu kuću jer je posebni istražitelj Robert Mueller zadužen da istraži ima li istine u tvrdnjama da se Moskva uplela u Trampovu izbornu kampanju 2016.

(hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije