Svijet

Sead Miljković optužen za mučenje zatvorenika u BiH

Sead Miljković optužen za mučenje zatvorenika u BiH
Foto: Pixabay | Sead Miljković optužen za mučenje zatvorenika u BiH

ČATANUGA - Sead Miljković (51), porijeklom iz BIH, optužen je pred Federalnim sudom za mučenje zarobljenika tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Optužnica protiv Seada Miljkovića (51) potvrđena je šestog decembra, saopšteno je iz Kancelarije državnog pravobranilaštva SAD, prenose tamošnji mediji.

Miljković je uhapšen 6. juna nakon što je 24 godine živio u mjestu Ist Ridž kao Sead Dukić. On se 27. juna izjasnio da nije kriv po tačkama optužnice koje ga terete za prevaru i davanje lažnih podataka na osnovu kojih je došao do američkog državljanstva.

Kako stoji u ovoj odvojenoj optužnici, Miljković je bio pripadnik Obezbjeđenje objekata i lica (OBL), policije takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

“Sead Miljković je navodno mučio zatvorenike, a potom je decenijama kasnije lagao o svom identitetu kako bi dobio američki pasoš”, rekla je Nikole M. Argentieri u saopštenju za javnost.

"Ni ova vremenska distanca niti pokušaji optuženog da se prikrije neće nas spriječiti one koji krše ljudska prava privedemo pravdi i osiguramo da počinioci mučenja ne mogu potražiti utočište u Sjedinjenim Državama."

Kako se dalje navodi u optužnici, Miljković i drugi pripadnici policije su tukli zarobljenike metalnim cijevima, kundakom te drškom od lopate. Miljković i drugi pripadnici policijskih snaga takođe su, prema optužnici, prijetili zatvorenicima smrću, namjerno uskraćivali vodu usred teškog fizičkog rada, a jednom zatvoreniku prijetili klanjem nožem.

"Optužbe za mučenje iz nove optužnice ozbiljna su kršenja ljudskih prava koja ne mogu proći nekažnjeno", rekao je američki državni pravobranilac Frensis M. Hamilton za istočni okrug Tenesija. Zahvaljujemo našim istražnim partnerima na ovom slučaju zbog njihovih napora da prikupe dokaze potrebne za ove optužbe."

U saopštenju su se zahvalili brojnim agencijama za sprovođenje zakona, uključujući Policijsku upravu Čatanuge i Tenesija, šerifu okruga Hamilton, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih nacija za krivične sudove.

Ako bude proglašen krivim, prijeti mu do 20 godina zatvora po svakoj od tačaka optužnice.

Podsjetimo, Miljković, koji je u SAD živio pod prezimenom Dukić, uhapšen je 6. juna u Ist Ridžu. On je posljednje 24 godine živio miran život sa suprugom i kćerkom u maloj kući u Tenesiju. Međutim, početkom juna u njegovu kuću upadaju imigracioni policajci na osnovu naloga za pretres i optužnice u kojoj se navodi da se on ne preziva Dukić, nego Miljković, i da je na Interpolovoj crvenoj listi jer ga Bosna i Hercegovina tereti za ratne zločine. Iako je promijenio ime, nije mogao da promijeni otiske prstiju, a prema američkom Odeljenju za nacionalnu bezbjednost (DHS), upravo su njegovi biometrijski markeri pomogli u potvrđivanju njegovog pravog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije