Svijet

Šefovi diplomatija država EU podržavaju sankcije Rusima

Šefovi diplomatija država EU podržavaju sankcije Rusima
Foto: Tanjug/AP | Šefovi diplomatija država EU podržavaju prijedlog za uvođenje sankcija Rusima

LUKSEMBURG - Ministri spoljnih poslova zemalja EU podržali su francusko-njemački plan za uvođenje sankcija Rusima osumnjičenim za trovanje opozicionog političara Alekseja Navaljnog, izjavile su danas diplomate.

Berlin i Pariz iznijele su prijedlog na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu navode da nisu dobili pouzdano objašnjenje od Moskve o, kako navodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV), prisustvu nervnog agensa u tijelu Navaljnog.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je novinarima da trovanje ne može ostati bez posljedica.

Prema njegovim riječima, Francuska i Njemačka su predložile sankcije prema određenim osobama za koje smatraju da su povezane sa ovim slučajem.

Diplomate iz EU navode da postoji široka podrška među evropskim šefovima diplomatija za zamrzavanje sredstava i zabranu putovanja za nekoliko službenika ruske obavještajne službe GRU.

Ne očekuje se da sankcije budu odmah usvojene jer je neophodno pripremiti pravne tekstove i dobiti odobrenje od stručnjaka iz svih članica EU.

Navaljni se razbolio na letu u Sibiru 20. avgusta i kasnije je prebačen u Berlin na liječenje. OPCV je saopštio da su u uzorcima krvim uzetim od Navalnog, pronađeni tragovi "novičoka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije