Svijet

Senatori glasali: Tramp ostaje predsjednik

Senatori glasali: Tramp ostaje predsjednik
Foto: Tanjug/AP | Senatori glasali: Tramp nije kriv za zloupotrebu položaja

VAŠINGTON - Američki Senat oslobodio je predsjednika Donalda Trampa optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Ukupno 52 senatora su glasali da Tramp nije kriv za optužbu zloupotrebljavanja dužnosti, dok je 48 glasalo da je kriv. Predsjednik Tramp je zato oslobođen te optužbe.

Što se tiče optužbe za ometanje rada Kongresa, 53 senatora je glasalo da Tramp nije kriv, a 47 da je kriv. Da bi se proglasio opoziv, dvije trećine senatora trebalo je izglasati da je Tramp kriv po tačkama optužnice.

Time je okončano suđenje u procesu opoziva predsjednika Trampa. Senatori su glasali u četiri sata popodne po lokalnom vremenu i to je posljednja uloga koju je trebalo da obave kao porotnici u dvonedjeljnom suđenju koje je održano nakon što je Predstavnički dom 18. decembra usvojio dve tačke optužnice protiv predsjednika Trampa.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je prošle godine dva člana optužbe za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa.

Postupak je pokrenut nakon istrage protiv Trampa zbog izvještaja o tome da je 25. jula izvršio pritisak na predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da istraži slučaj potencijalne korupcije u Ukrajini u koji su, navodno, uključeni bivši potpredsjednik SAD DŽozef Bajden i njegov sin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije