Svijet

Serbijan tajms: Potvrđeno, Vidovdan među praznicima Čikaga

Serbijan tajms: Potvrđeno, Vidovdan među praznicima Čikaga
Foto: Pixabay | Serbijan tajms: Potvrđeno, Vidovdan među praznicima Čikaga

ČIKAGO - Grad Čikago je uvrstio srpski nacionalni praznik Vidovdan u zvanične praznike grada Čikaga, potvđeno je danas Serbijan tajmsu u kabinetu gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut.

"Da, istina je, proglas koji je objavio Serbijan tajms je autentičan, kao i potpis naše gradonačelnice. Od danas, srpski Vidovdan je na listi zvaničnih praznika Čikaga, što je priznanje za veliki doprinos koji su Srbi dali životu i razvoju ovog grada u posljednja tri vijeka", potvrdila za Serbijan tajms lična asistentkinja Lori Lajtfut.

Vijest o proglašenju Vidovdana za praznik Čikaga, koju je Serbijan tajms jutros objavio, prenijeli su brojni mediji, a novinar BBC-ja je na Twitter nalogu apostrofirao Tanjug kao izvor te vijesti navodeći da je ona netačna.

Proglas je u međuvremenu objavljen i na zvaničnom Twitter profilu grada Čikaga.

Ovim činom gradonačelnica Lora Lajtfut je veliki srpski praznik stavila na listu svega nekoliko nacionalnih praznika koji su na listi zvaničnih u gradu Čikagu, uz irski Dan Svetog Patrika, meksički Sinko de Majo (5.maj), poljski Pulaski dan i Portoritanski dan.

Kako Serbijan tajms navodi, veliku zahvalnost za ovo priznanje srpska zajednica duguje Martini Hone Tomašević, predsjednici gradske vlade Čikaga, koja je u velikoj mjeri doprinijela da se ovo desi.

Odluka gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut da se od danas svaki 28. jun obilježava kao zvanični praznik Vidovdan dej u Čikagu, predstavlja izuzetan gest prijateljstva prema srpskoj zajednici, koja već više od 120 godina živi u ovom gradu i doprinosi njegovom razvoju i napretku u svim oblastima, izjavio je danas generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović za Tanjug.

Ovaj gest prijateljstva ima još veći značaj uzimajući u obzir činjenicu da Srbija i SAD ove godine obilježavaju 140 godina diplomatskih odnosa, pa s tim u vezi ova odluka gradonačelnice šalje poruku prijateljstva čitavom srpskom narodu širom svijeta, istakao je Jović.

"Ova odluka nije naravno došla sama od sebe i predstavlja dokaz da posvećenim delovanjem ka ostvarenju zajedničkih ciljeva, članova srpske dijaspore, državnih institucija i prijatelja koje imamo među pripadnicima velike američke nacije, u budućnosti možemo značajno unaprediti odnose između srpskog i američkog naroda, ali i između Srbije i SAD", naveo je Jović.

"Naravno, najveće zasluge za ovakvo priznanje srpskoj zajednici u Čikagu pripadaju svim onim našim vrijednim, poštenim, dobrim i rodoljubovim precima koji su živeći i radeći ovde u Čikagu već generacijama ugrađivali srpsko ime u sve pore ovog društva, ispisujući svojim delima najlepše stranice istorije postojanja jednog od najvećih američkih gradova", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije