Svijet

Šesta žrtva koronavirusa u Kini

Šesta žrtva koronavirusa u Kini
Foto: Tanjug/AP | Šesta žrtva koronavirusa u Kini

PEKING - U kineskom gradu Vuhan i šesta osoba preminula je od posljedica bolesti izazvane novim oblikom koronavirusa, saopštio je danas gradonačelnik tog grada u centralnim dijelovima Kine.

U tom gradu je do sinoć potvrđeno 258 slučajeva zaraženih, rekao je za državnu televiziju gradonačelnik Žu Sjanvang.

Istovremeno, lokalni zdravstveni zvaničnici istočne provincije Žeđiang, saopštili su da je potvrđeno još pet slučajeva zaraženih.

Zdravstvena komisija u Vuhanu je saopštila da je najmanje 15 medicinskih radnika takođe zaraženo virusom i da je jedna osoba u kritičnom stanju, objavio je BBC.

Pretpostavlja se da su se zarazili zbog kontakta sa pacijentima.

Kako se navodi, svi su u izolaciji.

Istovremeno, kako javlja CNN, američki Nacionalni institut za zdravlje radi na vakcini protiv koronovirusa.

Direktor Instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči rekao je da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se završi prva faza kliničkih testova i više od godine da se dođe do vakcine.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je da se novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja, prenijela je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

Neki stručnjaci kažu da virus nije toliko smrtonosan kao drugi oblici koronavirusa, poput SARS-a, koji je 2003. odnio skoro 800 života.

Za sada ne postoji vakcina za novi virus.

Svjetska zdravstvena organizacija održaće sutra sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve kako bi se procijenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

To se navodi u saopštenju SZO, a koje je objavljeno nakon što se virus, koji je prvi put otkriven u gradu Vuhan i gdje je zaraženo skoro 200 osoba, proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj i nakon što je otkriveno da ima zaraženih i van granica Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije