Svijet

Raste broj umrlih i zaraženih virusom korona u Italiji

Raste broj umrlih i zaraženih virusom korona u Italiji
Foto: Tanjug/AP | Šesta žrtva virusa korona u Italiji: Raste broj zaraženih

RIM - U Italiji je danas još jedna osoba umrla od posljedica koronavirusa, čime je ukupan broj povećan na sedam.

Najnovija žrtva je 80-godišnji muškarac iz mjesta Kastiljone d''Ada, koji je preminuo u bolnici u Milanu. On je u četvrtka prebačen u bolnicu Lodi nakon što je doživeo srčani udar, istog dana kada je u bolnicu primljen i 38-godišnji muškarac, prvi pacijent kod koga je utvrđeno da je zaražen koronavirusom, prenosi Ansa.

Nešto ranije, još jedna osoba preminula je od posljedica virusa korona u Italiji, čime je broj žrtava porastao na šest.

Prije nekoliko časova javljeno je da je preminula peta žrtva, 88-godišnji muškarac iz Lombardije, prenose italijanski mediji.

Podsjetimo, ovo je četvrta smrt registrovana od jutros, a koronavirusa se sredinom prošle nedjelje pojavio u toj zemlji.

Radi se o muškarcu iz Bergama starom 84 godine koji je već bio hospitalizovan.

Sjever zemlje je u blokadi, a 11 gradova nalazi se u izolaciji. U kućnom karantinu je oko 50.000 ljudi. U nekim gradovima su zatvorene škole. Prekinut je i karneval u Veneciji.

Premijer Đuzepe Konte proveo je cijelu nedjelju u sjedištu Civilne zaštite. Rekao je da je iznenađen eksplozijom širenja zaraze.

Brojka zaraženih u Italiji od koronavirusa premašio je 220.

"Ne treba paničiti, ali slijedite upustva vlasti", rekao je Konte.

Čuvajte starije

Gradonačelnik Milana Bepe Sala je danas pozvao na poštovanje restriktivnih odluka vlasti radi sprečavanja širenja virusa. Sala je savjetovao da se ne opsjedaju marketi i prave zalihe, već da se građani posvete brizi o starima, jer su oni najviše izloženi riziku.

Zbog udvostručenog broja zaraženih i rasta broja preminulih u Italiji je trenutno vanredno stanje. Čak 11 gradova je pod blokadom, a trgovi popularnih turističkih gradova su prazni, a turisti masovno otkazuju svoje aranžmane.

Uzimajući u obzir to da je otkazan i tradicionalni karneval u Veneciji, ali i da kreće sezona srpskih turista kojima je sjever Italije jedna od omiljenih destinacija u martu i aprilu, postavlja se pitanje šta dalje, kao i da li će srpskih turisti krenuti put Italije u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije