Svijet

Si Ðinping prihvatio Bajdenov poziv na samit o klimi

Si Ðinping prihvatio Bajdenov poziv na samit o klimi
Foto: N.N. | Si Ðinping prihvatio Bajdenov poziv na samit o klimi

PEKING - Kineski predsjednik Si Ðinping prihvatio je poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena i prisustvovaće samitu o klimatskim promjenama koji organizuju SAD 22.aprila, što će biti prvi sastanak dvojice lidera od dolaska nove američke administracije.

"Predsjednik Si će prisustvovati samitu putem video konferencije i održaće važan govor", potvrdila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing, prenosi Rojters.

Prošle nedelje, tokom posjete američkog izaslanika o klimi Džona Kerija Šangaju, SAD i Kina su dogovorile da će sarađivati po pitanju klimatskih promjena.

Vašington i Peking su tom prilikom u zajedničkom saopštenju naveli da će pojačati djelovanje i saradnju u multilateralnim procesima, uključujući u konvenciji UN o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu o klimi.

Ranije je Bijela kuća saopštila da je američki predsjednik Džo Bajden pozvao 40 svjetskih lidera, na događaj posvećen klimi koji Vašington namjerava da organizuje 22. i 23. aprila u virtuelnom formatu, a samit je planiran da se održi na Dan planete Zemlje.

Na samitu koje organizuju SAD će učestvovati najviši zvaničnici Kine, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Francuske, Turske, Indije, Italije, Španije, Meksika, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije