Svijet

Sijarto: EU bi mogla da izgubi Zapadni Balkan

Sijarto: EU bi mogla da izgubi Zapadni Balkan
Foto: Screenshot / Youtube | Sijarto: EU bi mogla da izgubi Zapadni Balkan

LUKSEMBURG - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da, ukoliko Evropska unija ne preduzme blagovremene korake u pogledu proširenja, mogla bi izgubiti Zapadni Balkan, slično Velikoj Britaniji.

Sijarto je na marginama sastanka ministara poslova EU u Luksemburgu rekao da je politika proširenja, jedna od najbitnijih politika EU, prenosi MTI.

Prema njegovim riječima, Unija će voditi "politike suprotne njenim interesima", ako ne uspije da ubrza pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom i odloži početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"U toku je nadmetanje za integraciju Balkana i vršenje uticaja na region. Iako EU ima najviše šansi za pobjedu, zemlje u regionu su sve izabrale evropski put. Transatlantski pravac regiona ne smije se uzimati zdravo za gotovo", rekao je Sijarto.

On je istakao da je EU Zapadni Balkan potrebniji nego Zapadnom Balkanu EU i dodao da bi gubitak tog regiona mogao da bude realni scenario za EU u slučaju dugotrajnog ćorsokaka.

Sijarto je kazao i da bi Srbija i Crna Gora trebalo da budu brzo integrisane, a pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom ubrzo započeti.

"Ukoliko to ne učini EU rizikuje stabilnost i bezbjednost u svom okruženju, umjesto mira, smirivanja i ekonomskih šansi", zaključio je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije